DVIJE DOŽIVOTINE

Indijka umrla od ugriza zmije, no ubojica je njezin muž. Evo kako su ga razotkrili

23.11.2021.
u 12:36

Nije uspio u prvom pokušaju, ali nije odustao... 

Uthrina majka pronašla je svoju kćer kako nepomično leži u krevetu u obiteljskoj kući, a lijeva ruka joj je bila posuta krvlju. Njezina je obitelj hitno odvezla u lokalnu bolnicu u Kollamu u južnoj indijskoj saveznoj državi Kerali, ali 25-godišnjakinja je već bila mrtva. Obdukcija je 7. svibnja 2020. godine potvrdila da je nekoliko sati ranije ugrizla vrlo otrovna indijska kobra ili naočarka.

U Indiji, gdje ugrizi zmija nisu neuobičajeni, to je mogao biti kraj priče. No, njezina je obitelj postala sumnjičava i podnijela je prijavu policiji. Nakon suđenja koje je dospjelo na naslovnice u nacionalnim novinama, Uthrin ubojica proglašen je krivim i osuđen na doživotnu robiju za zločine koje je sudac za izricanje presude nazvao đavolskim i užasnim, piše CNN.

Sudac je utvrdio da je Uthrinu smrt uzrokovala kobra, ali pravi ubojica bio je njezin muž.

I nije to bio prvi put da je upotrijebio zmiju kao oružje. Suraj Kumar i Uthra upoznali su se preko bračnog posrednika i vjenčali se u ožujku 2018. godine.

"Željeli smo pronaći nekoga tko će je usrećiti. Bila je malo drukčija djevojka. Imala je teškoće u učenju. Htjeli smo muškarca koji će se brinuti o njoj", rekao je Uthrin brat Vishu. Kumar, 27-godišnji bankovni službenik, nije bio financijski stabilnog porijekla.

Otac mu je bio vozač auto-rikše, a majka domaćica. Prema presudi, Kumar se oženio Uthrom s ciljem financijskog probitka. Kad se mladi par vjenčao, Kumar je dobio miraz od 720 grama zlata, Suzukijevu limuzinu i oko 6700 dolara u gotovini.

Prvih nekoliko mjeseci bračnog života sve je bilo i redu i u roku od godinu dana dobili su sina. No, nije prošlo dugo prije nego što su Kumarovi roditelji željeli više. Prema presudi, Kumarovi roditelji tražili su od Uthrinih roditelja da plate kućanske aparate, automobil, namještaj, radove na renoviranju i upisninu za MBA tečaj za Kumarovu sestru.

"Uthra nikad ni u kome nije vidjela ništa loše. Zbog svojih poteškoća u učenju nije imala mogućnosti uvidjeti da je iskorištena", rekao je Vishu za CNN. Uthrin otac rekao je sudu da je ispunio sve Kumarove zahtjeve i da mu je također plaćao 107 dolara mjesečno za brigu o svojoj kćeri. Ali Kumar je postao nezadovoljan Uthrinim teškoćama u učenju. Počeo je planirati njezinu smrt.

Krajem 2019. činilo se da je Kumar razvio opsjednutost zmijama. Provodio je sate na internetu, gledajući YouTube videozapise, uključujući epizode serijala "Snake Master", u kojima se pojavljuje poznati stručnjak za zmije Vava Suresh. Sureshov YouTube kanal, koji ima više od 270.000 pretplatnika, prikazuje ga kako mirno komunicira sa zmijama, uključujući vrlo moćnu Russellovu ljuticu, jednu od najagresivnijih zmija u Aziji.

Dana 26. veljače Kumar je kupio smrtonosnu Russellovu ljuticu od voditelja zmija Chavarukavua Suresha, koji nema veze s Vavom Sureshom, za 135 dolara, rekli su tužitelji. Sljedećeg dana ostavio je zmiju na stubištu svoje kuće i zamolio Uthru da donese njegov mobitel iz spavaće sobe na prvom katu, nadajući se da će je zmija ugristi i ubiti.

"Ali nije uspio u pokušaju jer je Uthra spazila zmiju i podigla uzbunu", navodi se u presudi. Kumar je zmiju potom uhvatio i držao u plastičnoj vrećici, a u noći 2. ožujka pokušao je ponovo. Kumar je umiješao sedative u porciju indijskog pudinga od riže, od čega je Uthra čvrsto zaspala. Dok je spavala, Kumar je natjerao zmiju da ju ugrize da bi je potom izbacio iz kuće kako bi uništio dokaze.

Uthra se probudila vrišteći od boli, a Kumar je s određenim zakašnjenjem odveo u bolnicu. Tamo je tvrdio se zmijski ugriz dogodio izvan kuće dok je Uthra prala odjeću. Uthra je proturječila njegovoj verziji događaja rekavši da nikad nije prala odjeću nakon sumraka. Već sljedećeg dana, dok je njegova supruga ležala u bolnici, Kumar je nastavio istraživati zmije na mobitelu, ali ovaj put je tražio kobru.

Uthra je provela 52 dana u bolnici Pushpagiri u gradu Thiruvalla u Kerali oporavljajući se od ugriza ljutice, a kad je 22. travnja prošle godine konačno puštena na skrb svojih roditelja, nije mogla hodati. Dok je ležala u krevetu, sa zavijenom nogom nakon presađivanja kože, Kumar je odlučio ponovo napasti, nastavlja CNN.

Dana 6. svibnja, samo 15 dana nakon što je njegova supruga napustila bolnicu, u kuću njezinih roditelja potajice je unio drugu zmiju koju je kupio od voditelja zmija Chavarukavu Suresha. Ovaj put to je bila kobra. Prema presudi, Kumar je prije spavanja Uthri dao čašu soka sa sedativima. Dok je spavala, Kumar je bacio zmiju na nju, ali životinja nije grizla pa je zgrabio za glavu i zabio joj očnjake duboko u lijevu ruku i to dvaput. Unatoč njegovim nastojanjima da to izgleda kao nesretni slučaj, brojni tragovi sugeriraju da ugrizi nisu bili prirodni - od širine tragova očnjaka, do položaja ugriza i nemogućnosti da kobra sama uđe u prostoriju.

Tragovi dvaju ugriza na Uthrinoj ruci imali su širinu od 2.3 odnosno 2.8 centimetara, što je mnogo veće od tipične širine očnjaka kobre od 0.4 do 1.6 centimetara, rekli su sudski vještaci. To je značilo da je kobrina gornja čeljust gurnuta kao da se muze.

Sumnju je izazvalo i doba dana kad se napad dogodio. "Kobre općenito ne grizu osim ako nisu jako isprovocirane. A nakon 20 sati uglavnom miruju", rekao je Hari Shankar, pomoćnik glavnog policijskog inspektora u Kerali, koji je radio kao glavni istražitelj na slučaju.

Na sudu su istražitelji demonstrirali svoj argument izvođenjem eksperimenta kako bi pokazali hoće li kobra napasti osobu koja spava. U videu je ista vrsta kobre noću bačena na krevet s lutkom. Na snimci se vidi kako zmija odmiče nekoliko puta. A pileća prsa vezana za umjetnu ruku ugrizla je tek nakon višestrukih provokacija. Stručnjaci su također posumnjali kako se kobra našla u Uthrinoj sobi.

Kobre se mogu podići okomito samo za jednu trećinu svoje duljine, što znači da se kobra od 152 centimetra koja je ugrizla Uthru mogla podići samo na visinu od oko 50 centimetara - nedovoljno visoko da uđe kroz prozore. Tri ventilacijska otvora u prostoriji također su bila zapečaćena. I na kraju, Uthra je prespavala ono što je vjerojatno bilo jedno od najbolnijih iskustava u njezinu životu.

Vava Suresh, poznati krotitelj zmija kojeg je Kumar gledao na internetu, pozvan je da svjedoči. Na sudu je rekao kako ga je tijekom 30-godišnje karijere 16 puta ugrizla Russellova ljutica i 340 puta kobra, što je rezultiralo neugodnim i jakim bolovima, iako je samo tri ugriza ljutice i 10 ugriza kobre bilo kritično.

Lovac na zmije rekao je da je morao amputirati lijevi srednji prst nakon ugriza kobre, a nakon drugog ugriza više ne može potpuno rotirati desno zapešće. Izjavio je da zmija koja ugrize radi samoobrane neće dvaput napasti jer životinje štede svoj otrov. I bio je siguran kako bi se Uthra probudila od ugriza da nije bila pod sedativima.

Kumar je ostao budan cijelu noć nakon napada, navodi se u presudi, tijekom koje je uništio dokaze pranjem staklene posude i štapa kojim je rukovao zmijom. Također je s mobitela izbrisao svoju povijest poziva, što je dokazalo da je, prema presudi, bio u kontaktu s voditeljem zmija. Nakon što je Uthra proglašena mrtvom, njezin brat Vishu pronašao je kobru u obiteljskoj kući i ubio je. Poslušao je savjet policije da zakopa zmiju kraj kuće i označio mjesto štapom.

Tijekom istrage, zmijski ostaci su iskopani, a obdukcija je pokazala da joj je trbuh prazan, što je bilo vrlo značajno otkriće, smatrao je istražitelj Shankar. Općenito, zmiji je potrebno sedam dana da probavi hranu. "To znači da je prošlo najmanje sedam dana otkako je nešto pojela. Kobra koja živi u prirodnom staništu jede najmanje dva puta dnevno. To znači da je zmija koja je ujela Uthru držana u zatočeništvu", rekao je Shankar.

Uthrina smrt nije prva u Indiji koja uključuje optužbu za ubojstvo zmijom. Indijski Vrhovni sud odbio je 6. listopada jamčevinu Krishni Kumaru, jednoj od tri osobe optužene za ubojstvo žene iz sjeverne savezne države Rajasthana, ostavljanjem zmije otrovnice u torbi u blizini njezina kreveta. Kupnja zmije otrovnice od krotitelja zmija kako bi se usmrtilo druge osobe ugrizom zmija postao je uobičajeni trend u Rajasthanu, naglasio je sudac Surya Kant tijekom saslušanja za jamčevinu.

Smrtni slučajevi od ugriza zmija nisu rijetki u Indiji, u kojoj je od 2000. do 2019. godine bilo 1.2 milijuna takvih slučajeva.

Ali istražitelj Shankar je rekao da je 99.9 posto ugriza zmija u Indiji okarakterizirano kao slučajnost: "Ne znamo koliko od tih slučajeva bi mogla biti ubojstva, ali su prošla kao nesretni slučaj. U takvim slučajevima vrlo je važno dokazati da je ugriz doveo do smrtnog ishoda. Dokazali smo da je osoba bila drogirana, dokazali smo da je kupio zmiju i pokazali njegove obrasce mobilnog pretraživanja."

Dan nakon Uthrine smrti, 8. svibnja Chavarukavu Suresh, voditelj zmija koji je prodao kobru Kumaru, pročitao je o njezinoj smrti u lokalnim novinama. Pokušao je nazvati Kumara, ali se ovaj nije javljao. Sljedećeg dana Kumar je uzvratio Sureshov poziv i rekao mu da nikome ne smije reći da mu je prodao zmiju. Suresh je rekao da je pitao Kumara zašto je počinio "teški grijeh", a Kumar je odgovorio da više ne može živjeti sa svojom ženom. Bude li Suresh šutio, objasnio je Kumar, njezina smrt mogla bi proći kao "zmijsko prokletstvo", a njih dvojica izbjeći umiješanost u ubojstvo.

U Kerali je "zmijsko prokletstvo" praznovjerno uvjerenje da kobre imaju moć proklinjati obitelji koje ih ne obožavaju. No, kada je policija uhitila Kumara, uhitila je i Chavarukavua Suresha, koji je priznao da mu je prodao obje zmije, iako je Suresh inzistirao da nema nikakve veze s planiranjem ubojstva.

Pomilovao ga je sud u Kollamu, ostavivši Kumara kao glavnog osumnjičenika. Chavarukavu Suresh je kasnije svjedočio protiv Kumara na sudu. Tužiteljstvo je pozvalo više vještaka koji su svjedočili da je ugriz Russellove ljutice također bio neprirodan. Stručnjaci su rekli da je zmiji koja živi na tlu gotovo nemoguće kretati se glatkim pločicama do prvog kata Kumarove kuće, gdje je Uthra ležala. Nadalje, tragovi ugriza bili su okomiti, što sugerira da je ugrizena dok je ležala.

Stručnjak za zmije Vava Suresh rekao je na sudu da Russellove ljutice vole sušna okruženja, dok je Kumarov dom izgrađen na močvarnom zemljištu. Također je rekao kako su mu mještani rekli da u tom području 15 godina nisu vidjeli Russellovu ljuticu. Kumar se izjasnio da nije kriv za optužbe, no sudac ga je osudio za četiri kaznena djela, uključujući pokušaj ubojstva i ubojstvo, a osuđen je na dvije doživotne kazne.

Pet tjedana nakon Kumarove presude, njezina obitelj još uvijek ne može prihvatiti kako je muškarac za kojeg su vjerovali da će voljeti njihovu kćer skovao zavjeru da je ubije.

"Policija i tužiteljstvo dobro su obavili svoj posao. Unatoč tome što je riječ o vrlo rijetkom slučaju, uspjeli su dokazati njegovu krivnju. Ali Kumar je bio stoičan i nije pokazao kajanje. To je za nas šokantno", rekao je njezin brat Vishu za CNN.

Njihov je fokus sada osigurati da Uthrin dvogodišnji sin odraste sretan i da se sjeća svoje majke kao žene pune ljubavi i brige. Kad god Uthrina obitelj pokaže sinu fotografiju njegove majke, on se nasmiješi, rekao je Vishu: "Podiže ruku na fotografiju i govori 'Uthra amma, Uthra amma', što je malajalamska riječ za majku. Potrudit ćemo se da zna tko mu je bila majka“, prenosi Index.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije