vježba "ŠTIT 17"

Incident na vojnoj vježbi u Hrvatskoj: S MIG-a otpala meta i pala na kuću

vjezba
ilustracija
10.04.2017.
u 14:54

Kako je izvijestio MORH, iznad Ližnjana je u 10:45 zbog jakog juga pukla sajla na MIG-u koja je vukla metu. Meta teška pet kilograma pala je izvan poligona...

Na generalnoj probi međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17 u Hrvatskoj jutros u 10.45 sati vučna meta za gađanje ciljeva u zraku "zemlja -zrak", koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče MiG 21, pala je izvan poligona na kuću u  Ližnjanu. Uzrokovala je manju materijalnu štetu na krovištu kuće.

Naime, pilot zrakoplova krenuo je prema proceduri iznad zračne luke Pula te je, izbjegavajući naseljena mjesta, krenuo prema poligonu Marlera. U  zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati, pukla je nosiva sajla i meta je zbog jakog juga koje je puhalo, pala je na kuću u Ližnjanu i prouzročila manju materijalnu štetu, izvijestio je MORH, piše 24sata.hr. 

U incidentu nitko nije ozlijeđen. 

"Policija je u 11 sati zaprimila dojavu da je s borbenog zrakoplova koji je vukao metu za gađanje ciljeva u zraku, u sklopu međunarodne vojne vježbe štit 17, na kuću u Ližnjanu pala meta. Ozlijeđenih u toj nesreći nema, a očeivd je u tijeku", izjavila je Hini  glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. 

Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, koji je obišao mjesto pada mete, potvrdio je kako je meta pala na krov obiteljske kuće te kako je vlasnik kuće u tom trenutku bio u dvorištu.

"Sreća u nesreći je da nitko nije stradao. No, to je još jedno upozorenje odgovornima da bi ti preleti aviona trebali izbjegavati naseljena mjesta. Ponavljam, srećom nitko nije stradao",  izjavio je načelnik Ližnjana Marko Ravnić dodavši kako je na krovištu kuće pričinjena manja materijalna šteta.  

Inače, meta je teška oko pet kilograma, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.
 
Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije