Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

I Amazonska prašuma pati zbog koronavirusa

23. svibnja 2020. u 13:46 0 komentara 20 prikaza

I Amazonska prašuma, važna za ravnotežu svjetske klime i borbu protiv klimatskih promjena, pati zbog pandemije koronavirusa koja je ubrzala njezinu deforestaciju i degradaciju, piše BBC.

U prva četiri mjeseca 2020. deforestacija je u Amazoniji narasla za 55 posto u odnosu na prošlu godinu jer se kriza oko pandemije koristi za ilegalno krčenje šume. 

Deforestacija, ilegalno rudarenje i požari na najvišoj su razini u 11 godina, a znanstvenici upozoravaju da se brzo približavamo točki s koje nema povratka i nakon koje Amazonija više neće funkcionirati kako bi trebala. 

Ta najveća i najraznolikija tropska prašuma na svijetu dom je za 33 milijuna ljudi i tisuća vrsti biljaka i životinja, prenosi BBC.

Otkad se u ožujku koronavirus proširio Brazilom, savezna država Amazonas bilježi najveći broj zaraženih, a u isto vrijeme ima i najnerazvijeniji zdravstveni sustav. 

Zbog toga su se povukli mnogi od onih koji rade na zaštiti i očuvanju prašume, što su iskoristili krivolovci, ilegalni rudari i drvosječe. 

Brazilske vlasti poslale su vojsku na amazonsko područje kako bi štitila prašumu, no kritičari tvrde da vladina retorika i mjere zapravo ohrabruju ilegalnu sječu šume. 

Brazil i Bolivija su već bile među pet država s najvećim gubitkom šume 2018. godine, a 2019. su zabilježile i porast šumskih požara. 

Znanstvenici u isto vrijeme upozoravaju da bi se zbog trenutne stope deforestacije mogli ubrzati efekti klimatskih promjena. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.