nove smjernice

HZJZ je objavio novi dokument: U nekim je slučajevima još uvijek poželjno nositi masku

maske
Ilustracija
12.05.2023.
u 09:55

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio nove smjernice za postupanje vezano uz bolest covid 19 kojoj je službeno ukinut status epidemije u Hrvatskoj. Ukidaju se obveza izolacije za oboljele te obveza testiranja za osobe sa simptomima koronavirusa.

S obzirom na to da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira u stanovništvu te predstavlja opasnost za osobe narušenog zdravlja i starije životne dobi, i dalje se preporučuju određene mjere opreza, objavili su iz HZJZ-a na službenim stranicama.

Osobama koje imaju simptome koronavirusa te im je postavljena klinička sumnja na covid savjetuje se testiranje, isto kao i osobama kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teških oblika covida-19, osobama koje ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi, te osobama koje idu na bolničko liječenje, liječnicima i drugim djelatnicima zdravstvenih i socijalnih ustanova, ustanova za starije i bolesne odrasle osobe, kao i svim osobama koje imaju simptome kompatibilne s koronavirusom te su unazad 14 dana sudjelovali na većim okupljanjima.

Osim toga, zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima u domovima za starije i bolesne osobe preporučuje se da nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta s bolesnikom te da izbjegavaju bliske kontakte koliko je moguće. Savjetuje se i da se testiraju odmah po izloženosti te nakon toga svaka tri dana narednih 10 dana. Pri tome iz HZJZ-a napominju da ako zdravstvena ustanova ima BAT ili PCR dijagnostiku SARS-CoV-2, treba osigurati obavljanje dijagnostike takvim pacijentima u svojoj ustanovi, da se izbjegne opterećivanje sustava temeljenog na uputnicama izabranog liječnika.

Preporuke za izolaciju

Izolacija se preporučuje osobama zaraženim virusom SARS-CoV-2 koje se nalaze na bolničkom liječenju ili su korisnici domova za starije i nemoćne. U tom slučaju izolacija traje pet dana od početka bolesti kod simptomatskih osoba, odnosno od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na virus kod asimptomatskih osoba. Nakon isteka pet dana, daljnja je preporuka da se narednih pet dana koriste FFP2 maske ako je to moguće.

Osobama izvan zdravstvenog i sustava socijalne skrbi savjetuje se provesti izolaciju u trajanju od pet dana te nošenje FFP2 maske do 10. dana od pozitivnog testa ili pojave simptoma onima koji zbog prirode posla dolaze u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Bliskim se kontaktima savjetuje nošenje maske 10 dana od posljednjeg rizičnog kontakta uz praćenje zdravstvenog stanja te provedbu testiranja peti dan nakon rizičnog kontakta. Preporučuje se i za to vrijeme izbjegavati veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti covid-19. U slučaju pojave simptoma, preporučljivo je odmah provesti testiranje, po mogućnosti u ovlaštenim laboratorijima.

Mjere opreza

Uz nošenje maske, simptomatski i asimptomatski bolesnici trebali bi provoditi pojačanu higijenu ruku, a simptomatski i respiratornu higijenu koja uključuje korištenje jednokratnih maramica, njihovo ispravno odlaganje, te kašljanje u podlakticu a ne u dlan. 

Savjetuje se da osobe zaražene koronavirusom izbjegavaju odlazak u zdravstvene ustanove ako to nije nužno, a ukoliko je nužno, oboljela osoba treba odmah po dolasku naglasiti da je zaražena koronavirusom pri čemu joj se ne smije uskratiti nužna terapija i/ili zdravstvena skrb. 

Cijeli dokument možete pročitati OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?