Huti projektilom pogodili tanker, zapalio se. U pomoć pozvani vojni brodovi

huti
AFP
27.01.2024.
u 09:08

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu, kaže njegov operater, nakon što su Huti rekli da su ga pogodili projektilom. Najnoviji je to napad militantne skupine koju podržava Iran na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

Potvrđeno je da je brod Marlin Luanda pogođen i da su vojni brodovi na putu za pružiti pomoć, prenosi Index.hr.

Za BBC je rečeno da je udar izazvao požar u jednom od brodskih teretnih tankova i da je korištena vatrogasna oprema da ga obuzda. 

"Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnoj stranu", rekli su iz kompanije u čijem je vlasništvu tanker. "Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju", dodali su. 

Prvi reagirao brod američke mornarice

Američki dužnosnici rekli su američkom partneru BBC-ja CBS-u da je obližnji brod američke mornarice reagirao na signal za pomoć broda. 

Dodali su da, prema prvim informacijama, u napadu nema ozlijeđenih. 

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) rekla je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

UKMTO je priopćio da su vlasti obaviještene i da reagiraju na posljednji napad te je upozorio ostale brodove da budu oprezni u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Tanker prevozi naftu i plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

Oglasili se Huti

Vojni glasnogovornik Huta Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" i da je večerašnji udar bio "izravan".

Od studenog su Huti koje podržava Iran pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, pravdajući to solidarnošću s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Velika Britanija pokrenuli su zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade. Huti su, pak, nakon toga zaprijetili da će pojačati svoje napade na brodove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije