posjet američkog državnog tajnika

Humanitarna pitanja u Gazi prioritet za Blinkena tijekom posjeta Bliskom istoku

Antony Blinken
04.02.2024.
u 19:37

Humanitarna pitanja u Gazi će biti glavni prioritet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena tijekom njegova posjeta regiji, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju.

Blinken je na putu prema Bliskom istoku, a posjetit će Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu tijekom narednog tjedna.

Njegov glavni prioritet na ovom putovanju je dovesti humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi koji se nalaze u veoma teškoj situaciji nakon višemjesečnog vojnog odgovora Tel Aviva na smrtonosne napade Hamasa na jugu Izraela 7. listopada.

"Potrebe palestinskog naroda su nešto što će biti od najveće važnosti", rekao je Sullivan za američku televiziju CBS.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ključno postići sporazum kojim bi se oslobodilo preostale taoce koje je Hamas oteo tijekom svog napada, uključujući američke državljane, i kojim bi se osigurala humanitarna stanka u ratovanju, pojasnio je Sullivan.

"Ovo je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Uporno ćemo se zalagati za to. Ovo je za nas najviši prioritet", kazao je Sullivan.

Odgovornost je na Hamasu kada je riječ o takvom sporazumu, dodao je Sullivan, istaknuvši da su prijedlog predstavili Izraelci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?