jak vjetar

Hrvatska u kaosu zbog vjetra: Ruši stabla i diže krovove

zeljko hladika/PIXSELL
04.02.2023.
u 14:45

Cijela Hrvatska ove je subote pod Meteoalarmom Državnog hidrometerološkog zavoda zbog jakog vjetra koji od jutra stvara probleme građanima, kao i vatrogascima koji su zabilježili već brojne intervencije. Najgore će tijekom dana biti na Jadranu na kojem se očekuju udari bure i do 150 km/h, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuje jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s udarima do 105 km/h.

Tako su vatrogasci izvijestili kako je bilo više intervencija tijekom jutra, uglavnom zbog uklanjanja stabla, a zasad nema ozlijeđenih osoba. 

Povodom jakog vjetra na Twitteru se oglasio i Državni hidrometeorološki zavod koji je objasnio što se trenutno događa u zraku.

''Sjevernozapadni vjetar je u Zagrebu uzrokovao fenski učinak - nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka'', objasnili su te najavili kako će vjetar biti sve jači.''

'Vjetar će jačati, pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj'', najavljuju.

 


Jak vjetar koji je oko podneva puhao diljem Karlovačke županije, prouzročio je nestanak električne energije u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, mjestimični su prekidi i na telekomunikacijama.

Direktor karlovačke Elektre Zvonko Spudić rekao je Hini da su polomljene grane stabala uzrokovale kvarove na mnogim mjestima, no da je riječ o malim kvarovima, ekipe su na terenu, pa se ne očekuju dulji prekidi struje.

U Centru 112 kažu da postoji mnogo dojava o štetama, ali da do 13 sati nije bilo “ničeg alarmantnog”.

 Karlovačke vatrogasne ekipe su ekipe na terenu i uklanjaju polomljene grane koje su pale na kolnike i dvorišta ili prijete da će pasti na kuće i slično.

U Karlovcu je u Ulici Tadije Smičiklasa buknuo požar u podrumu jedne stambene zgrade, no tek treba utvrditi je li uvjetovan nevremenom

Od 08,44 do sada Županijski centar u Osijeku zaprimio je ukupno 280 poziva, a od toga 110 slučaja koja su bila vezana na posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio i 90 km/h, javljeno je. 

Najveća zabilježena vrijednost brzine vjetra je bila 25m/s odnosno 90 km/h, a trenutno se kreće oko 60 km/h.

Pozivi su dolazili s cijelog područja Osječko-baranjske županije.

''Po potrebi uzbunjivali smo nadležne vatrogasne postrojbe, cesting, policiju, HEP, koncesionare koji održavaju javnu rasvjetu, telekomunikacijske operatere. Pozivi  se odnose na padove stabala na prometnice, pješačke staze, osobna vozila, električnu i telefonsku infrastrukturu, urušavanje zidova kuća, podizanje krovova i ploča krovišta, reklamne panele'', navodi županijski centar te dodaje kako nema ozlijeđenih. 

Napominju kako im pozivi i dalje stižu istim intenzitetom, a neka naselja u županiji su ostala i bez struje:

Razbojište, Bračevačko Podgorije, Bijela Loza, Ostrošinci, Borovik, Podgorač, Gazije, Valenovac, Gornja Motičina, Seona, Donja Motičina, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje, Uglješ, Bilje, Čeminac, Darda, Mace, Švajcarnica, Satnica, Gorjani i pojedine ulice Belog Manastira.

U Vukovaru je istovremeno zaprimljeno 16 dojava, u Slavonskom Brodu 20, u Virovitici je bilo 30 dojava, dok je u Požegi bilo ukupno 4 dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra do 13 sati. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije