Naslovnica Svijet

Hrvat na Islandu: Dobio sam plaću, a onda je uslijedilo još veće iznenađenje

Otkrio je i kako se na prvu dobivenu plaću ne plaćaju porezi i druge stvari tako da radnik dobije bruto iznos.
10. listopada 2017. u 11:42 0 komentara 1571 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Da je mnogo Hrvata sreću potražilo u drugim zemljama, to svi znamo. Poznato nam je i kako, primjerice, izgleda život u Njemačkoj ili Irskoj i koliko se tamo može zaraditi. 

Ima onih koji su sreću okušali na Islandu, a jedno takvo iskustvo s javnosti je podijelio saborski zastupnik Goran Aleksić. On je na svojem Facebook profilu objavio poruke koje mu je poslao ''nesuđeni prijatelj''. Prijatelj mu je u porukama napisao kako se na Islandu ''cijeni rad'' te da se taj rad dobro plaća. 

– Svi su sretni, nasmijani, pristupačni, srdačni (vjerojatno zato što nemaju ustaše i partizane). Ovdje nema šanse da vas poslodavac zezne i za jednu krunu! Glavnu riječ, što se tiče radnika i poslodavaca, vode sindikati kojih na Islandu ima, mislim, tri. Svaki stanovnik Islanda, tako i ja, dobije kennitalu, to je njihov OIB, a svaki poslodavac dužan je imati na poslu digitalni sat u koji radnici upisuju svoj OIB kada su došli na posao i kada su otišli s posla. Taj je sat od sindikata te oni na taj način kontroliraju je li sve u redu sa satnicom te na kraju mjeseca i s plaćom. Plaća na Islandu uvijek je prvoga u mjesecu, svima, bez izuzetaka, ako prvi pada na vikend ili neradni dan, onda je uvijek dan prije toga – napisao mu je prijatelj i dodao da se prvi put osjeća cijenjeno na poslu. Otkrio je i kako se na prvu dobivenu plaću ne plaćaju porezi i druge stvari tako da radnik dobije bruto iznos.

– Dobio sam prvu plaću... Mogu reći da je "saborska", a druga će biti najvjerojatnije premijerska! Ono što me je iznenadilo ovdje pri otvaranju računa u banci jest da banka ne naplaćuje ništa za vođenje računa, to sve rješava poslodavac, ja plaćam eventualno naknade ako želim prekoračenje po računu, ali to je normalno... – stoji u poruci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.