VEČERNJI DOZNAJE

Hrvat koji se borio u Ukrajini ipak uhićen? Procurili novi važni detalji, Vlada prati slučaj

telegram
07.05.2022.
u 11:52

On je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov.

Večernji list nije neovisno mogao potvrditi uhićenje hrvatskog državljanina. No prema informacijama koje smo imali još u veljači, netom nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u redovima ukrajinske vojske borio se i jedan Hrvat. Tada smo štitili identitet zbog njegove sigurnosti i sigurnosti njegove obitelji no većina podataka koje je danas objavio RT se poklapaju s našim informacijama.

Ruska državna televizija napravila je intervju s Hrvatom V.P. za kojeg tvrde da je zarobljen dok je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca. Hrvat je otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine kako bi na taj način dobio državljanstvo- “Moj razlog za dobivanjem ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Ima bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu”, rekao je V.P. bez da je naveo kako je uopće završio u Ukrajini.

U intervju je naveo kako više nikada neće uzeti oružje u ruke i vjerojatno bi se pridružio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Crvenom križu ako ga puste. Odluku da dobije državljanstvo služenjem u vojsci nazvao je lošom idejom. U intervjuu je kazao da ga dobro tretiraju. On je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora.

Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov. Ta je jedinica od 2015., kad je postignuto primirje, osiguravala borbenu liniju. Vojnici su svih ovih godina na terenu, i to u smjenama od šest do devet mjeseci. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali i ranije, ukrajinski vojnici u rovovima na tom području pod stalnim su nadzorom ruskih dronova te u dometu snajperskih metaka. Oni koji su to prošli kažu da je rovovski rat psihički iznimno zahtijevan i težak.

Prijeti konstantna opasnost pa i običan odlazak na WC može završiti kobno jer, kako kažu, i dronovi nekad ispuste granatu. Usto, uvjeti su teški – još ima snijega, a temperatura pada i do 20 stupnjeva Celzijevih ispod nule. Strani borci, sada uklopljeni u službene ukrajinske snage, razlikuju se kad je o iskustvu riječ – neki od Britanaca ratovali su i protiv ISIL-a, dok su drugi došli zbog osjećaja dužnosti i avanture.

Dvojica njegovih suboraca - a Večernji je razgovarao s jednim od njih u veljači - također su prikazani na ruskoj televiziji kao uhićeni. Shaun Pinner (48) i Aiden Aslin (28) prikazani su u dva odvojena videa na ruskoj televiziji u ponedjeljak, tražeći da budu razmijenjeni s proruskim političarem koji je zadržan u Ukrajini. Kad je riječ o reakcijama hrvatskih vlasti na Hrvatske koji se bore u Ukrajini, premijer Andrej Plenković je ranije rekao kako je odlazak "postupak na vlastitu odgovornost".

- Pratimo te informacije i iz medija i eventualno koje dođu do neke od institucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovim okolnostima je akt pojedinaca i idu tamo na osobnu odgovornost - kazao je Plenković. Za sada nismo dobili novi komentar hrvatskih vlasti o mogućem uhićenju hrvatskog državljanina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije