TEŠKI PREGOVORI IZRAELA I HAMASA

Hoće li napokon doći do kraja rata? Biden najavljuje primirje u Gazi od sljedećeg ponedjeljka

EDUARDO MUNOZ/REUTERS
27.02.2024.
u 20:55

Prema podacima Ujedinjenih naroda, količina pomoći isporučene stanovništvu u Pojasu Gaze u veljači je prepolovljena u odnosu na prethodni mjese

Hoće li se do sljedećeg ponedjeljka postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze? Američki predsjednik Joe Biden optimističan je i vjeruje u skori prekid vatre između Izraela i islamističkog Hamasa.

– Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao mi je da smo blizu. Nadam se da ćemo imati prekid vatre od ovog ponedjeljka – odgovorio je Biden na pitanja novinara u New Yorku. Sjedinjene Američke Države tjednima pregovaraju o novom prekidu vatre koji bi, među ostalim, trebao omogućiti oslobađanje svih talaca, no nije još poznato hoće li međunarodnim posrednicima koji pregovaraju to i uspjeti do 10. ožujka, kad počinje ramazan, sveti mjesec muslimanskog posta.

"S drugog planeta"

 

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je nakon sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem da pozdravlja napore posrednika da okončaju rat. No dodao je da Izrael odgađa pregovore dok ljudi u Pojasu Gaze umiru pod opsadom. – Nećemo dopustiti neprijatelju da koristi pregovore kao paravan za ovaj zločin – rekao je čelnik Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman za sporazum i da je na Hamasu da odustane od svojih zahtjeva, koje je opisao kao "apsurdne" i "s drugog planeta".

– Naravno da želimo ovaj sporazum ako ga možemo dobiti. Ovisi o Hamasu. Sada je to zapravo njihova odluka – istaknuo je. Izraelski ratni kabinet odobrio je nacrte sporazuma tijekom vikenda s pozivom na šestotjedno primirje za oslobađanje oko 40 talaca. Reuters je objavio da je izraelsko izaslanstvo sastavljeno od djelatnika vojske i tajne službe Mossad odletjelo u Katar kako bi, među ostalim, provjerilo identitete zatvorenih palestinskih boraca koje je Hamas želio zamijeniti za taoce.  Izrael je pod pritiskom svog ključnog saveznika Sjedinjenih Država da pristane na skori prekid vatre kako bi se spriječio nadolazeći izraelski napad na Rafah. Više od polovine od 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze potražilo je utočište u gradu na granici s Egiptom. Izraelski televizijski kanali Channel 12 i Kan citirali su dužnosnike koji su rekli da pregovarački okvir koji su predložili posrednici Egipat, Katar i SAD nije u skladu sa zahtjevima Hamasa. Hamas je optužio Izrael za blokadu pregovora.

Prema podacima UN-a, količina pomoći isporučene stanovništvu u Pojasu Gaze u veljači je prepolovljena u odnosu na prethodni mjesec.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije