UVJERLJIVA POBJEDA

HDZ ojačao svoje utvrde, SDP kad izgubi Zagreb – izgubi sve

Sanjin Strukić/Pixsell
06.07.2020.
u 18:13

HDZ je u Zagorju i Međimurju ostvario najbolji rezultat u ovome stoljeću

Ako se izgubi Zagreb, izgubit će se i izbori, dobro se znalo u SDP-u prije svakih parlamentarnih izbora. Upravo to im se sad i dogodilo. Restart koalicija doživjela je fijasko u glavnom gradu, ali i u većini izbornih jedinica. U 1. izbornoj jednici najglasnije se slavilo u lijevo-zelenoj koaliciji Možemo! koja je prema neslužbenim podacima DIP-a u ponoć u toj jedinici osvojila tri mandata, koliko i Restart.

Mala iskra s ljevice

– Velika kriza nam se sprema, ali pokazali smo da mala iskra može vratiti nadu i optimizam – poručio je lider koalicije Tomislav Tomašević i dodao da su novo svjetlo u hrvatskoj politici koje će “ugasiti crni mrak”. Potop je doživjela Stranka rada i solidarnosti, pa se već govori o političkom kraju Milana Bandića. Živi zid je rastrgan nakon izbora za EU parlament, i to što je nestao s parlamentarne scene nije iznenađenje. U 2. jedinici HDZ je, prema neslužbenim podacima, s HSLS-om osvojio šest mandata, a Restart koalicija pet. U Koprivnici se slavilo jer su, kažu u SDP-u, napokon dobili zastupnika iz tog grada, i to gradonačelnika Mišela Jakšića. Očekivano, Restart koalicija nadmoćna je u 3. izbornoj jedinici sa sedam osvojenih mandata. Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija već tradicionalno su naklonjenije ljevici, no HDZ je ostvario bolji rezultat nego prije četiri godine. Zapravo, s pet zastupnika ostvario je najbolji rezultat u posljednjih 20 godina. Prije četiri godine SDP je dobio osam mandata, HDZ četiri, Živi zid i Most po jedan.

Slavonija i dalje ostaje tvrđava HDZ-a koji je slavio u 4. izbornoj jedinici, što je još bolji rezultat nego 2016. godine. Očigledno je da je kampanja HDZ-a, fokusirana na Domovinski pokret i Miroslava Škoru, mobilizirala članove stranke koji su odlučili masovno izaći na izbore i stranci u ovoj izbornoj jedinici donijeti veliku pobjedu. Nakon poraza na predsjedničkim izborima, gdje je bio voditelj kampanje bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ovo je i velika satisfakcija za župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, koji je bio nositelj liste HDZ-a u toj jedinici. Restart koalicija je doživjela težak poraz, što se dovodi u vezu i s postavljanjem Sabine Glasovac i izostankom Biljane Borzan s liste. Imat ćemo, po svemu sudeći, priliku u Saboru gledati brata i sestru. Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, bila je nositeljica izborne liste Domovinskog pokreta u toj izbornoj jedinici.

HDZ je u 5. izbornoj jedinici ostvario podjednak rezultat kao i 2016. godine. U brodsko-posavskom stožeru HDZ-a vladalo je veselo raspoloženje. Svojevrsno iznenađenje s tri mandata u toj jedinici je Domovinski pokret. – Ovo nije malo za jednu opciju koja se pojavila relativno kasno. U tom kratkom razdoblju pokušali smo se približiti biračima, a koliko smo uspjeli u tome, govore rezultati – rekla je Ružica Vukovac, treća na listi Domovinskog pokreta. Potop Restart koalicije zahvatio je i 6. izbornu jedinicu. U Sabor će tako i Davor Božinović te Marijana Petir, Davorko Vidović i Boris Lalovac kao i HSS-ov Željko Lenart. Nikola Grmoja osvojio je drugi uzastopni mandat dok su preferencijalnim glasovima u Sabor ušli Željko Sačić iz Domovinskog pokreta i Bojan Glavašević iz Možemo!.

Cijela dijaspora HDZ-u

U 7. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart koalicija četiri, što je velika pad SDP-a u odnosu na izbore prije četiri godine, kad su obje stranke imale isti broj mandata. Izborni je prag prešla i koalicija Domovinski pokret i osvojila jedan mandat, kao i Možemo!, Most i Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus.

Osim lošeg rezultata SDP-ove koalicije, najveći je gubitnik Ivan Vilibor Sinčić. U 8. izbornoj jedinici glasači su, kao i prije četiri godine, ostali vjerni SDP-u i partnerima, među kojima je i IDS. HDZ je dobio četiri saborska zastupnika uz podršku upola manje birača. Deveta izborna jedinica ostala je utvrda HDZ-a. Zadar, Šibenik, Knin i gotovo svi gradovi i općine su birali HDZ, i to uvjerljivo. U 10. jedinici HDZ je dobio osam mandata, jedan više nego prije četiri godine. SDP je s tri mandata jedan manje nego 2016. MOST je također osvojio mandat manje. Domovinski pokret, koji je predvodila Ruža Tomašić osvojio je jedan mandat. Sva tri mandata iz dijaspore pripala su HDZ-u. U Sabor će tako Zdravka Bušić, Nevenko Barbarić i Radoje Vidović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije