USRED PANDEMIJE

Guverner Wisconsina u zadnjem trenutku odgodio izbore

Reuter/PIXSELL
06.04.2020.
u 21:58

Guverner Wisconsina Tony Evers u zadnji je trenutak otkazao sutrašnje izbore u saveznoj državi čije je najavljeno održavanje prijetilo ugroziti zdravlje onih koji bi izašli na birališta.

Evers je zakazao novi termin izbora za 9. lipnja, a već tiskani glasački listići ostat će važeći i za lipanjske izbore. Umjesto izbora, guverner je za sutra sazvao zakonodavno tijelo Wisconsina, koje bi trebalo raspravljati o promjeni datuma izbora. No prema informacijama iz njegovog ureda, čak i da se zakonodavci ne suglase s tom promjenom, izbori će se svejedno održati 9. lipnja. Unatoč pandemiji koronavirusa i činjenici da su upravo Sjedinjene Američke Države trenutačno glavno žarište pandemije u svijetu, u jednoj američkoj saveznoj državi, Wisconsinu, u utorak su se trebali održati demokratski i republikanski predizbori te lokalni izbori i izbori za Vrhovni sud te savezne države. I nije bila riječ o izborima na kojima bi birači mogli glasati elektronskim putem ili poštom, nego neposrednim izborima na biračkim mjestima.

Dosad je u Wisconsinu potvrđeno više od dvije tisuće slučajeva zaraze novim koronavirusom, od kojeg su umrle 73 osobe.

Da bi ostvarili svoje demokratsko pravo birači Wisconsina morali bi riskirati svoje zdravlje, i to samo zato što se tamošnji demokrati i republikanci nisu mogli dogovoriti oko odgode izbora, unatoč brojnim apelima zdravstvenih stručnjaka. Gradonačelnici deset gradova Wisconsina, koji predstavljaju 1,3 milijuna građana, obratili su se pismom tamošnjoj nadležnoj ministrici Andrei Palm, zahtijevajući da se spriječe izbori i birači zaštite od nepotrebnog izlaganja opasnom virusu.

Gradonačelnici predlažu da se radi sigurnijeg glasanja svakom registriranom biraču pošalje birački listić poštom, podsjećajući da je Wisconsin jedina savezna država koja nije uspjela postići dogovor da se osigura glasanje na travanjskim predizborima bez ugrožavanja zdravlja građana.

Demokratski guverner Wisconsina Evers predlagao je ranije odgodu izbora ili održavanje predizbora putem pošte, ali republikanci nisu podržali takve prijedloge, poručivši kako je za njih prekasno, zbog čega se i očekivao znatno niži odziv birača. Na demokratskim predizborima birači će 9 . lipnja birati između Joea Bidena i senatora Bernieja Sandersa, koji su zbog pandemije koronavirusa morali otkazati predizborne skupove.

Veći broj saveznih država odgodio je predizbore, a demokrati su svoju konvenciju na kojoj će potvrđivati svog kandidata na jesenskim predsjedničkim izborima, koja se trebala održati u srpnju, zbog pandemije odgodili na kolovoz, a spominje se i mogućnost održavanja "virtualne" konvencije.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?