Generalni tajnik UN-a

Guterres pozvao na globalnu borbu protiv rasizma

09.06.2020.
u 21:42

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres pozvao je na globalnu borbu protiv rasizma i diskriminacije nakon „ubilačkog čina policijske brutalnosti“ protiv Georgea Floyda koji je izazvao prosvjede širom Sjedinjenih Država i svijeta.

Guterres navodi u pismu svom osoblju kako je „pozicija UN-a prema rasizmu kristalno jasna: ta pošast krši Povelju UN-a i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima“.

Guterres piše kako je „primat razuma, tolerancije, uzajamnog poštivanja u svijetu sada „dramatično doveden u pitanje nacionalizmom, neracionalnošću, populizmom, ksenofobijom, rasizmom, bjelačkom nadmoći i raznim formama neonacizma“.

Naglašava da središnji problem nije samo policijska brutalnost, nego „poteškoća s kojima se brojne vlasti suočavaju u bavljenju s diverzitetom“, počevši od takozvanog profiliranja.

Čelnik Svjetske organizacije pozvao je sve policijske snage da budu potpuno obučene na polju ljudskih prava, dodajući kako je „u brojnim slučajevima policijska brutalnost izražavanje nezadovoljstva policajaca samim sobom, kao i nedostatka psihosocijalne podrške njima“, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije