Glavni tajnik Ujedinjenih naroda

Guterres poziva na maksimalnu suzdržanost nakon iranskog napada na Izrael

Antonio Guterres
15.04.2024.
u 09:25

Guterres je rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je, nakon iranskog napada na Izrael, da su činovi odmazde koji uključuju upotrebu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, dok su SAD poručile da će raditi na tome da Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

Guterres je, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.

Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

"Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju", rekao je Guterres na sastanku koji je sazvan nakon napada Irana.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je 15-člano tijelo da nedvosmisleno osudi napad Irana, poručivši i da je obaveza Vijeća sigurnosti ne dopustiti da postupci Irana ostanu bez odgovora.

"Sljedećih dana, i u dogovoru s drugim državama članicama, SAD će istražiti dodatne mjere kako bi ovdje, u Ujedinjenim narodima, pozvano Iran na odgovornost", rekao je Wood, ne precizirajući koje će korake SAD poduzeti.

"Da budem jasan - ako Iran ili njegovi opunomoćenici poduzmu akcije protiv Sjedinjenih Država ili daljnje akcije protiv Izraela, Iran će se smatrati odgovornim", poručio je.

Teheran je jučer poručio da je napad kazna za "izraelske zločine", odnosno napad na iranski konzulat u Damasku, dok Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za taj napad.

Iranski veleposlanik: Akcija Irana nužna i proporcionalna

Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani je rekao da je akcija njegove zemlje bila nužna i proporcionalna, te poručio da, iako Teheran ne teži eskalaciji ili ratu u regiji te nema namjeru ulaziti u sukob sa SAD-om, potvrđuje svoje pravo na samoobranu.

"Ako SAD pokrene vojne operacije protiv Irana, njegovih građana ili njegove sigurnosti i interesa, Iran će iskoristiti svoje pravo da proporcionalno odgovori", rekao je.

Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan na sastanku je optužio Iran za kršenje međunarodnog prava te je na tabletu pustio video za koji je rekao da prikazuje izraelsko presretanje iranskih dronova iznad jeruzalemske džamije Al-Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta islama.

"Evo, možete pogledati", obratio se iranskom veleposlaniku koji je također sjedio u dvorani Vijeća sigurnosti.

Erdan je pozvao Vijeće sigurnosti da osudi Iran, ponovno mu uvede sankcije i proglasi iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

"Jedina opcija je osuditi Iran i iskoristiti sva potrebna sredstva kako bi ga natjerali da plati visoku cijenu za svoje užasne zločine", poručio je Erdan na sastanku koji je zatražio u subotu.

Guterres je u nedjelju također pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi nakon više od šest mjeseci borbi, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i neometanu dostavu humanitarne pomoći u Gazu koja se suočava s glađu.

"Regionalni - i zapravo globalni - mir i sigurnost potkopavaju se iz sata u sat. Ni regija ni svijet ne mogu si priuštiti još ratova", rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije