POPLAVLJENI GRADOVI

Gradonačelnik Novog Vinodolskog: 'Nikada nije bilo ovako loše'; Vatrogasci na Krku: 'Očekujemo još kiše'

Novi Vinodolski poplave
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
18.11.2022.
u 14:26

Situacija je trenutno puno bolja, oborine su stale, a sve raspoložive službe su na terenu do daljnjeg - kazao je Cvitković

Nikada nije bilo ovako loše, vodostaj je rekordno velik i štete su ogromne - poručio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković. 

Obilne kiše tijekom noći i jutra u petak uzrokovale su velike poplave u Novom Vinodolskom, a vatrogasci su na terenu i pomažu poplavljenima. Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je područje Novog Vinodolskog i okolice, ali i Crikvenice te sjevernog dijela Krka. 

- Situacija se smirila. Na terenu su sve službe, zatvaraju ulice i saniraju štetu - kazala nam je čitateljica s područja Malinske na Krku.

Zapovjednik JVP-a Krk Goran Grubišić potvrdio je kako je na području Malinske i Dobrinja dosad bilo oko 65 intervencija.

- Vjerujemo da je palo preko 100 litara, kiša je uzrokovala bujične poplave. Trenutno je oko 15 ekipa na području Malinske i Dobrinja, rade na ispumpavanjima - kazao je za Večernji list.  

- Možemo reći da sve odrađujemo, čekali smo da se kisa smiri jer smo ispumpavali vodu iz kuća, ali je vise vode ulazilo nego što smo mi uspjeli ispumapati. Idemo doslovno od kuće do kuće - dodao je te kazao kako je dosad bilo preko 200 poziva. - Dobili smo upozorenje da se u poslijepodnevnim satima očekuje još kiše pa stavljamo dodatne snage u pripavnost, u komunikaciji smo sa županijskim Stožerom - dodao je. 

Najteže je pogođeno najniže područje Novog Vinodolskog, oko trgovačkih centara Plodine i Tommy, gdje se izlila bujica iz korita. Poplavljene su ceste, na nekima je onemogućeno prometovanje, a na drugima je znatno otežano. Bujice su se tijekom jutra slijevale strmijim ulicama, poplavljujući kuće. U vodi su ostali zaglavljeni automobili i autobusi. 

- Problem je u tome što za ovakvih obilnih padalina Ričina nema kamo, ne može "popiti" toliku količinu vode, a u kombinaciji s dizanjem mora ni gradske cijevi ne mogu tu ništa. Situacija je trenutno puno bolja, oborine su stale, a sve raspoložive službe su na terenu do daljnjeg - kazao je Cvitković za 24 sata. 

Građani su za 24 sata kazali i kako imaju probleme s poplavama u gradu i okolici 'svaki put kada padne obilnija kiša'. 

- Naime, voda iz Vinodolske kotline slijeva se u Ričinu dok se istovremeno more diže, voda nema kamo i onda imamo ovo što vidite. Zadnjih godina rekord padalina bio je 220 litara po metru kvadratnom, a sad je to 270 l. Naš sugrađanin Miro Maričić, koji godinama mjeri padaline, izmjerio je kako je jučer od 7 - 19 sati palo 86 litara kiše po metru kvadratnom, a samo jutros od 7 - 10 sati palo je čak 137 litara - kažu mještani Novog Vinodolskog.

Županijski centar 112 Rijeka je, zbog obilnih kiša u Novom Vinodolskom, Malinskoj i okolici primio više dojava o poplavama u većem broju objekata te o poplavljenim prometnicama, među kojima je DC 3 - Jadranska magistrala. 

Trenutno su na terenu vatrogasaci Javne vatrogasne postrojbe Krk, te dobrovoljnih vatrogasnih društava Krk, San Marino, Malinska, Njivice i Dobrinj. Voda s prometnica se uglavnom povukla i stanje se normalizira. Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, u suradnji sa čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije