razvijanje umjetne inteligencije

Google otvara pristup svom chatbotu Bardu, konkurentu ChatGPT-a

Google
21.03.2023.
u 21:40

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje suradnju s generativnom umjetnom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj

Google je u utorak otvorio javni pristup svom chatbotu Bardu kako bi od novih korisnika dobio povratne informacije koje mu mogu koristiti u utrci s Microsoftom u razvijanju tehnologije umjetne inteligencije.

Počevši od SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, korisnici se mogu zabilježiti na listu čekanja za pristup Bardu na engleskom jeziku, programu koji je prethodno bio otvoren samo za one koji su ga testirali, javlja HRT

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje suradnju s generativnom umjetnom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj.

Nakon prošlogodišnjeg puštanja u rad ChatGPT-a, chatbota iz startupa OpenAI koji podržava Microsoft, u tehnološkom sektoru je započela utrka kako bi AI dosegao što veći broj korisnika. Očekivanje je da će umjetna inteligencija preoblikovati način na koji ljudi rade i privući poslovne korisnike.

Prošli tjedan Google i Microsoft su razmaku od dva dana objavili niz najava o umjetnoj inteligenciji. Obje tvrtke stavljaju tehnologiju pisanja u svoje programe za obradu teksta, kao i u druge softvere za suradnju. Ubacuju i marketinške alate za web programere kako bi mogli izraditi vlastitu aplikaciju koja se temelji na umjetnoj inteligenciji.

Na pitanje je li konkurencija natjerala Google da otvori Bard za javnost, viši direktor Jack Krawcyzyk odgovorio je da je tvrtka usredotočena na korisnike.

U demonstraciji stranice bard.google.com, Krawczyk je pokazao kako program u trenutku proizvede blokove teksta, za razliku od ChatGPT-a koji ispisuje odgovore riječ po riječ.

Bard također ima opciju koja prikazuje tri različite verzije ili "skice" bilo kojeg od odgovora između kojih korisnici mogu birati. Postoji i gumb na kojem piše "Google it," ukoliko korisnik želi pretražiti dodatne informacije na webu.

Za razliku od ChatGPT-a, Bard nije sposoban za generiranje računalnog koda, objavio je Google na svojoj web stranici. Google je također rekao da je ograničio Bardovo pamćenje prethodnih razmjena u chatu. Objavili su i da trenutno ne koriste Bard za oglašavanje, što je inače srž Googleovog poslovnog modela.Problem koji ostaje je točnost.

- Bard neće uvijek biti u pravu, stajalo je upozorenje u Googleovom skočnom prozoru tijekom demonstracije.

U promotivnom videu prošlog mjeseca pokazano je kako je program netočno odgovorio na pitanje. Nakon toga se tržišna vrijednost Alphabeta smanjila za 100 milijardi dolara.Google je istaknuo nekoliko pogrešaka tijekom demonstracije.

Na primjer, Bard je kao odgovor na jedan upit pogrešno ustvrdio da je papratima potrebna jaka i neizravna svjetlost. U drugom slučaju Bard je proizveo devet odlomaka teksta kada su ga zamolili za četiri. Nakon tog odgovora, Krawczyk je kliknuo gumb s palcem prema dolje kao povratnu informaciju za Barda.

- Svjesni smo ograničenja tehnologije, pa želimo biti vrlo promišljeni u ritmu kojim ovo uvodimo, rekao je.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije