Antonio Guterres

Glavni tajnik UN-a: Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zbog krize

Antonio Guterres
03.08.2022.
u 20:57

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je u srijedu "pohlepu" velikih naftnih i plinskih kompanija koje ostvaruju rekordnu zaradu "preko leđa najsiromašnijih" zahvaljujući krizi koju je prouzročio rat u Ukrajini, pozivajući vlade da ih oporezuju.

"Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zahvaljujući ovoj energetskoj krizi, preko leđa najsiromašnijih stanovnika i zajednica, pri čemu klima plaća golemu cijenu", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u prigodi objavljivanja trećeg UN-ova izvješća o međunarodnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Pozivam sve vlade da oporezuju pretjeranu zaradu i iskoriste taj novac za pomoć najranjivijima u ovim teškim vremenima", dodao je, ocijenivši da su najveće naftne i plinske tvrtke u prvom tromjesečju 2022. zaradile gotovo 100 milijarda dolara.

"Pozivam ljude da pošalju jasnu poruku industriji fosilnog goriva i njezinim financijašima: ta smiješna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije uništavajući naš jedini zajednički dom, planet", istaknuo je Guterres.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije