PROMJENA PLANA

Gazprom: Plinovod Sjeverni tok 1 ipak se neće ponovno pokrenuti sutra

REUTERS/PIXELL
02.09.2022.
u 19:51

Tvrtka nije dala vremenski okvir za ponovno pokretanje plinovoda, okrivljujući oštećenje turbinskog motora

Plinovod Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj neće biti ponovno pokrenut sutra kako je planirano, priopćila je ruska državna energetska tvrtka Gazprom. Tvrtka nije dala vremenski okvir za ponovno pokretanje plinovoda, okrivljujući oštećenje turbinskog motora, prenosi BBC. 

Državna tvrtka kaže da je kvar, točnije curenje ulja, otkriven na kompresorskoj stanici Portovaya, a inspekciju su proveli zajedno s radnicima Siemensa, njemačke tvrtke koja pomaže u održavanju.

- Uvoz plina je zaustavljen dok se to ne popravi - dodali su u priopćenju. Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

Podsjetimo, ruski Gazprom spremao se u subotu nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1 nakon trodnevnog prekida radi održavanja, rekli su u petak upućeni izvori, pojačavajući neizvjesnost u europsko-ruskoj igri živaca oko plina.

- Isporuke bi se trebale nastaviti prema planu - rekao je za Reuters jedan od izvora upoznatih s Gazpromovim planovima. Sjeverni tok 1 i prije ovotjedne obustave radio je s 20 posto kapaciteta. Gazprom je smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

 Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovo je potpirio zabrinutost u petak, rekavši da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovo biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije