od 1. siječnja

Francuska uvela obvezno doniranje organa

operacija
Igor Kralj/PIXSELL
03.01.2017.
u 14:06

Od prvog siječnja ove godine u Francuskoj je na snagu stupio zakon po kojemu svaka osoba automatski postaje donor organa, osim ako izričito ne zatraži drugačije. 

Prema dosadašnjem zakonu su doktori, ukoliko se osoba prije smrti nije upisala za donora organa, morali dobiti pristanak obitelji. U trećini slučajeva obitelj bi odbila donirati organe umrle osobe, javlja RTL.

Sada će se oni koji ne žele donirati organe nakon smrti morati upisati u poseban "registar odbijanja". Dosada je to učinilo oko 150 000 ljudi. U svim ostalim slučajevima, pa i čak ako se obitelj tome izričito protivi, smatrat će se da je osoba donator.

U čitavoj Europskoj uniji postoji problem nedostatka organa za transplantaciju, te se broj pacijenata na listama za čekanje povećava diljem svijeta. Prema podacima EU, svakoga dana u prosjeku 16 osoba umre čekajući na presađivanje organa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?