među zemljama EU

Francuska očekuje raspodjelu cjepiva prema broju stanovnika

cjepivo
15.06.2020.
u 16:37

Dogovor britanske tvrtke AstraZenece i Francuske o cjepivu za Covid-19 predviđa raspodjelu cjepiva među zemljama EU-a proporcionalno broju stanovnika, ustvrdio je u ponedjeljak izvor u uredu francuskog predsjednika.

Prošlog vikenda britanska farmaceutska tvrtka potpisala je s europskim vladama ugovor o nabavi više od 400 milijuna doza potencijalnog cjepiva za Covid 19.

Ugovor je potpisao europski Savez za inkluziju cjepiva (IVA), koji su osnovale Francuska, Njemačka, Italija i Nizozemska kako bi se u što kraćem roku osiguralo cjepivo za sve članice Europske unije.

Ugovor s AstraZenecom prvi je koji je IVA potpisala.

„Ugovor se bazira na načelu proporcionalne distribucije cjepiva, prema broju stanovnika", tvrdi izvor u uredu francuskog predsjednika.

"Tražili smo da se cjepivo proizvodi u Europi i tako je dogovoreno", dodaje.

Francuska se nada da će slični ugovori uskoro biti sklopljeni i s drugim farmaceutskim kompanijama, napominje izvor.

Cjepiva su još u fazi kliničkog testiranja a bit će namijenjena svim zemljama EU-a.

Vlade nastoje unaprijed osigurati nabavu obećavajućih cjepiva za koronavirus u kontekstu strahovanja da EU kaska za drugim dijelovima svijeta. 

Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi pozvala je u svibnju Europu da tješnje surađuje na istraživanju cjepiva, što je izazvalo negativne reakcije, posebno nakon izjave izvršnog direktora Paula Hudsona da će prve doze proizvedene u SAD-u ići američkim pacijentima.

SAD je u vrlo kratkom roku osigurao novac za istraživanje cjepiva.

Čelnik francuske tvrtke naknadno je reterirao, naglašavajući da će cjepivo za koronavirus biti dopremljeno u sve dijelove svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?