BRUXELLES

Francuska i Nizozemska pozivaju EU na manje privatnih zrakoplova zbog očuvanja klime

avion
Reuters/PIXSELL, ilustracija
26.05.2023.
u 19:40

U dokumentu podijeljenom članicama EU-a uoči sastanka njihovih ministara prometa sljedeći tjedan, četiri su zemlje rekle kako smatraju da bi "pretjeran" ugljični otisak, koji nastaje zbog putovanja privatnim zrakoplovom po glavi stanovnika trebao potaknuti EU na djelovanje.

Austrija, Francuska, Irska i Nizozemska pozvale su Europsku uniju da pooštri zakone čiji je cilj suzbiti utjecaj putovanja privatnim zrakoplovima na klimu, stoji u zajedničkom dokumentu.

U spomenutim zemljama nalaze se neke od najprometnijih zračnih luka u Europi. Među njima su amsterdamski Schiphol i zračna luka Charles de Gaulle u Parizu.

Schiphol je u travnju najavio da će zabraniti slijetanja i polijetanja privatnih i malih poslovnih zrakoplova, koji, kako tvrde iz zračne luke, uzrokuju 20 puta više emisija CO2 od uobičajenih komercijalnih letova.

Paralelno je Francuska ovaj tjedan zabranila kratke domaće komercijalne letove na rutama na kojima je putnicima dostupno dovoljno željezničkih prometnih usluga.

U dokumentu podijeljenom članicama EU-a uoči sastanka njihovih ministara prometa sljedeći tjedan, četiri su zemlje rekle kako smatraju da bi "pretjeran" ugljični otisak, koji nastaje zbog putovanja privatnim zrakoplovom po glavi stanovnika trebao potaknuti EU na djelovanje.

"Vjerujemo da se, kada je o ovom pitanju riječ, na njega mora privući veća pozornost na razini EU-a, osobito uz pomoć procjene mogućnosti uspostavljanja jačih regulatornih mjera za putovanja privatnim zrakoplovom. Cilj nam je zajamčiti da svatko pridonese pravičnim udjelom u sveukupnim naporima za smanjenjem emisija stakleničkih plinova", stoji u dokumentu.

U 2022. su letovi privatnim zrakoplovima na području Europe porasli za 64 posto. Pritom je ispušteno više od 5,3 milijuna tona CO2, pokazalo je istraživanje nizozemske konzultantske kuće CE Delft, koje je naručio Greenpeace.

To je tek djelić od 147 milijuna tona CO2 koliko su ga u 2019. emitirali svi letovi s područja EU-a i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske i prije nego što je pandemija covida-19 privremeno zaustavila ovaj sektor, prema saznanjima Agencije EU-a za sigurnost zračnog prometa.

No klimatski aktivisti već dugo se bune zbog visokih emisija ugljika po osobi kada su posrijedi letovi privatnim zrakoplovima.

Oko stotinu prosvjednika u utorak je prekinulo letove u zračnoj luci u Ženevi tražeći zabranu.

Ministri prometa zemalja EU-a sastat će se 1. lipnja da bi razgovarali o dokumentu koji su sastavile četiri države. 

Europske zrakoplovne tvrtke u sljedećih će se nekoliko godina suočiti s većim troškovima, kada je posrijedi emisija CO2, s obzirom na reformu tržišta ugljika u EU-u.

EU je postigao dogovor o obvezujućim ciljevima za zrakoplovne prijevoznike prema kojima će oni morati koristiti održivije gorivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije