izglasao rezoluciju

Europski parlament osudio rasizam u SAD-u i Europi

20.06.2020.
u 10:21

Europski parlament izglasao je rezoluciju "crni životi vrijede" kao odgovor na prosvjede za rasnu pravdu koji su se proširili Europom od smrti Georgea Floyda u Minneapolisu prošli mjesec, objavio je Euronews.

Za rezoluciju su glasala 493 europarlamentarca, protiv je bilo 104, a 67 se suzdržalo od glasovanja koje također proklamira da je trgovina robljem "zločin protiv čovječnosti."

U tekstu rezolucije, Parlament "snažno osuđuje gnjusnu smrt Georgea Floyda u SAD-u, kao i slična ubojstva drugdje u svijetu."

EP izražava podršku za nedavne demonstracije protiv rasizma i diskriminacije te osuđuje "bjelački rasizam u svim njegovim oblicima."

Europarlamentarci osuđuju policijske postupke protiv "miroljubivih afroameričkih prosvjednika i novinara" i "zapaljivu retoriku" američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Prekomjerna uporaba sile protiv ljudi u suprotnosti je s principima proporcionalnosti", pišu.

Rezolucija također naglašava da rasistički i ksenofobni govor nije stvar slobode izražavanja.

Tijekom plenarne rasprave u srijedu, njemačka europarlamentarka Pierrette Herzberger-Fofana rekla je da je bila žrtva policijskog nasilja dan ranije u Bruxellesu kad je fotografirala govor za koji je mislila da je nasilan, verzija koju belgijska policija osporava.

Za svoj govor dobila je ovacije te je rekla europarlamentarcima da ju je dirnula ta gesta.

Vijeće UN-a za ljudska prava također je u petak jednoglasno usvojilo rezoluciju koja osuđuje sistemski rasizam i policijsko nasilje, no nakon povlačenja određenih referenci na Sjedinjene Države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?