Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Europski parlament izglasao rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj

21. siječnja 2021. u 21:01 0 komentara 135 prikaza
petrinja potres
Foto: Večernji list

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak velikom većinom glasova rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u kojoj traže da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih europskih instrumenata. Za rezoluciju je glasalo 677 zastupnika, protiv je bilo pet i jedan suzdržan.

- Hvala našoj obitelji u Europskoj uniji na nesebičnoj pomoć, podršci i solidarnosti, ali i svim državama koje su uputile pomoć Hrvatskoj i pokazale važnost brze mobilizacije, snagu ovog instrumenta, ali i zajedništva, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ).

U izradi rezolucije, čiji je začetnik Valter Flego, sudjelovali su svi hrvatski zastupnici, javlja  HRT. 

EP poziva Europsku komisiju (EK) da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama "osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja" i da pritom vodi računa da se Hrvatska istodobno bori s pandemijom koronavirusa i s cijelim nizom razornih podrhtavanja.

Rezolucija hrvatskim građanima i Vladi šalje vrlo snažnu političku poruku, javila se iz Bruxellesa za Dnevnik Jasna Paro.

U rezoluciji se pozia Hrvatsku da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije, prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.

Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.

U rezoluciji  se kaže da se proces obnove i izgradnje treba provesti najbrže što je moguće, transparentno i iz stručni nadzor te da se vodi računa  o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja.

Stoga se poručuje da posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja.

EK se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.