Standard

Europska unija zatvara balkansku izbjegličku rutu

izbjeglice
06.03.2016.
u 09:55

Atena bi morala odmah osigurati 50.000 mjesta za potencijalne azilante, a zauzvrat Grčka će dobiti "svu" pomoć EU

Na summitu Europske unije u ponedjeljak za najviši prioritet Unije treba biti proglašena odluka o trenutnom zatvaranju ilegalnog tijeka izbjeglica balkanskom rutom ka Njemačkoj, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imao austrijski list Standard.

Kako je u subotu navečer objavljeno na stranici lista, Atena bi morala odmah osigurati 50.000 mjesta za potencijalne azilante, a zauzvrat Grčka će dobiti "svu" pomoć EU.

Također, migranti koji nemaju nikakve izglede da dobiju azil bit će odmah deportirani u Tursku. Prema pisanju lista, summit Europske unije u ponedeljak s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a zatim i sastanak šefova vlada i država dvadesetosmorice bez turskog premijera, mogao bi donijeti dramatičan preokret u dosadašnjoj politici postupanja EU u izbjegličkoj krizi, prenosi Beta. 

To, kako navodi Standard, prozlazi iz za sada još tajnog nacrta dokumenta, u koji je list imao uvid, a koji je još uvijek predmet usuglašavanja vlada članica EU. U tom dokumentu, kako navodi list, piše: "Neregularni dotok migranata duž balkanske rute se završava. Ta ruta je od sada zatvorena".

Planiran je i posebni sporazum o repatrijaciji s Turskom, koji bi trebalo stupiti na snagu od 1. lipnja. Zauzvrat, bit će ubrzan i akcijski plan Turske s EU, a Unija će se obvezati i da započne s izravnom relokacijom sirijskih izbjeglica iz Turske u zemlje članice.

Što se tiče mjera na teritoriju same EU i rješavanja pitanja kolona izbjeglica koje će biti blokirane zatvaranjem balkanske rute, Unija se obvezuje da će pružiti Grčkoj svu raspoloživu pomoć, uključujući i značajnu financijsku, kao i da će uputiti službenike zajedničke granične agencije EU, Fronteksa, na granice Grčke s Makedonijom i Albanijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije