BRUXELLES

Europska komisija poziva Hrvatsku i Sloveniju na dijalog

03.01.2018.
u 13:44

Europska komisija u srijedu je pozvala Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude.

"Komisija traži od obje strane da nastave dijalog na svim razinama na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica EK Mina Andreeva, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju u vezi s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije.

"Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda", dodala je Andreeva, najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

Ona je dodala da Komisija "pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca prošle godine sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu".

Hrvatska i Slovenija nisu tada uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer je Slovenija i dalje inzistirala na stajalištu da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države i da se treba provesti, što Hrvatska ne želi, ali je zato Ljubljani ponudila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije