POVIJESNE PROMJENE

Europska komisija donijela najoštrije sankcije u povijesti, evo što su odlučili

POOL/REUTERS
25.02.2022.
u 07:01

Cijelu noć trajali su razgovori oko sankcija koje će EU objaviti Rusiji. Predsjednica komisije Ursula von der Leyen ranije je kazala kako će sankcije biti najoštrije u povijesti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je odobrenje još jednog paketa "masovnih i ciljanih sankcija" protiv Rusije, kako smo i izvještavali ranije.

"Prvo, ovaj paket uključuje financijske sankcije, usmjerene na 70% ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, uključujući obranu",  započela je von der Leyen.

"Drugo, ciljamo na energetski sektor, ključno gospodarsko područje koje posebno koristi ruskoj državi. Naša zabrana izvoza pogodit će naftni sektor tako što će Rusiji onemogućiti nadogradnju svojih rafinerija."

"Treće: zabranjujemo prodaju zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima."

"Četvrto, ograničavamo pristup Rusiji ključnoj tehnologiji, kao što su poluvodiči ili vrhunski softver."

"Konačno: vize. Diplomati i srodne skupine i poslovni ljudi više neće imati povlašten pristup Europskoj uniji.” zaključila je predsjednica Komisije.

Nakon što je Ursula von der Leyen objavila mjere novinari su odmah htjeli od francuskog predsjednika doznati što mu je kazao Vladimir Putin u sinoćnjem telefonskom razgovoru.

Francuski predsjednik  izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio dvoličan u razgovorima s njim, razgovarajući telefonom o detaljima sporazuma iz Minska dok se pripremao za invaziju na Ukrajinu. Da, bilo je dvoličnosti, da, postojao je namjeran, svjestan izbor za pokretanje rata kada smo još mogli pregovarati o miru.” Dodao je kako će Francuska dodati svoje sankcije paketu EU.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije