Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Europljani i dalje oprezni u korištenju mobitela u inozemstvu

26. rujna 2017. u 16:10 0 komentara 26 prikaza

Nakon prve sezone godišnjih odmora bez naplate roaminga, europski građani polako počinju mijenjati navike pri korištenju mobilnih telefona u inozemstvu, ali još uvijek 60 posto njih ograničava upotrebu mobitela na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazuje istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje provedeno krajem kolovoza, nakon špice turističke sezone, pokazalo je da je većina građana upoznata s time da je korištenje roaminga besplatno od 15. lipnja ove godine, od kada na putovanjima u inozemstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Njih 71 posto je izjavilo da su upoznati s ukidanjem naplate roaminga, a 72 posto ih misli da imaju koristi od toga.

Prije ukidanja naplate roaminga samo je 15 posto onih koji su putovali unutar EU-a koristili podaktovni promet, dok se nakon toga taj postotak udvostručio, 31 posto.

Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet  na putovanjima u inozemstvo nakon 15. lipnja 2017. prepolovio se, 21 posto, u usporedbi s mjesecima prije tog datuma, 42 posto.

Ipak, i dalje je vrlo visok postotak onih koji oprezno koriste mobitele u europskom inozemstvu - 60 posto ih i nakon 15. lipnja 2017. ograničava upotrebu mobilnog telefona na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazalo je istraživanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.