Bjeloruski dužnosnici

EU ukida sankcije predsjedniku Lukašenku

Aleksandro Lukašenko
12.02.2016.
u 19:57

Bjeloruski predsjednik, kojega Sjedinjene Američke Države nazivaju "posljednjim europskim diktatorom", uvršten je na taj popis u siječnju 2011.

Europska unija će ukinuti sankcije koje je prije nekoliko godina bila uvela za 170 bjeloruskih dužnosnika zbog nepoštovanja ljudskih prava, počevši s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, doznaje u petak AFP od diplomatskih izvora.

Dvadeset osam europskih ministara vanjskih poslova trebaju u ponedjeljak na mjesečnom sastanku u Bruxellesu donijeti dokument kojim odobravaju ukidanje sankcija "za 170 dužnosnika i tri pravna subjekta" kojima je bila zamrznuta imovina i zabranjeno izdavanje vize za EU, rekao je diplomat.

"Lukašenko je povučen s popisa", dodao je drugi diplomatski izvor. Bjeloruski predsjednik, kojega Sjedinjene Američke Države nazivaju "posljednjim europskim diktatorom", uvršten je na taj popis u siječnju 2011. u znak nezadovoljstva zbog silovitog gušenja prosvjeda nakon njegova ponovnog izbora 2010.

Dvadeset osam zemalja članica mora formalno prihvatiti tu odluku do 29. veljače, kad istječu sankcije koje su privremeno ukinute još u listopadu 2015.

Ipak je zadržan embargo na izvoz oružja u Bjelorusiju, a četiri osobe "povezane s nestankom članova političke oporbe krajem 1990-ih" ostaju na crnoj listi EU-a.

EU je još krajem listopada 2015. privremeno ukinuo te sankcije kao odgovor na oslobađanje političkih zatvorenika u Minsku, što su Europljani odavno zahtijevali.

Lukašenko, koji je godinama bio optuživan za teške povrede ljudskih prava, progon oporbe i medija, u 2015. je pokazao znakove otvaranja. Vješto koristeći ukrajinsku krizu, nametnuo se kao posrednik između Rusije i EU-a te bio domaćin mirovnih pregovora između Kijeva i proruskih separatista.

"Moramo uzeti u obzir geopolitičke prilike. U kontekstu ukrajinske krize, Bjelorusija je imala pozitivnu ulogu i postoji očita volja za približavanjem Uniji", istaknuo je diplomat.

"No to ne znači da zatvaramo oči pred stvarnošću. Jasno je da Bjelorusija nije raj na zemlji, stanje temeljnih ljudskih prava nipošto ne zadovoljava", dodao je, ostavljajući mogućnost ponovnog uvođenja sankcija u slučaju "pogoršanja" stanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije