Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

EU spušta proviziju za prekogranična plaćanja u eurima

17. prosinca 2019. u 12:23 0 komentara 55 prikaza
euri
Foto: Reuters

Unutar EU od ponedjeljka se primjenjuju nova pravila kada je riječ o prekograničnim uplatama u eurima.

Provizije za uplate u eurima u zemljama članicama koje su van Eurozone bit će smanjene i obračunavat će se kao domaće uplate, rečeno je u Europskoj komisiji.

Nova EU pravila omogućavaju da se sve prekogranične uplate u eurima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Švedskoj, Norveškoj, Islandu i Linhtenštajnu obračunavaju po tarifi koja važi za domaće uplate.

- Nova pravila će omogućiti svim građanima i kompanijama da imaju identične koristi od jeftinih prekograničnih uplata u eurima. Ovo je pozitivan i konkretan primjer kako zajedničko tržište doprinosi dobrobiti europskih potrošača - kaže potpredsjednik EK Vladis Dombrovskis, prenosi B92.

U Komisiji kao primjer navode da ako roditelji iz Rumunije, zemlje članice koja nije u Eurozoni , želi da pošalju eure dijetetu koje je na studiranju u Parizu, tu transakciju će platiti po tarifi predviđenoj za domaće transakcije u Rumuniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.