Mogherini:

EU priprema sankcije Libiji

Federica Mogherini
14.03.2016.
u 21:14

 EU je započela rad na sankcijama protiv libijskih osobnosti koje blokiraju sporazum o vladi nacionalnog jedinstva koji ima za cilj donijeti mir u ratom razorenu zemlju, priopćila je u ponedjeljak šefica europske diplomatije Federica Mogherini.

Sjedinjene Države i njihova ključna saveznica Francuska upozorili su u subotu kako oni koji spriječavaju brzo formiranje nove libijske vlade nacionalnog jedinstva i njeno prebacivanje u Tripoli trebaju biti pogođeni kaznenim mjerama.

Mogherini je, govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Bruxellesu, izjavila kako je očigledno da Libiji treba funkcionalna vlada što je skorije moguće kako bi povratila mir i započela s obnovom.

EU je spremna da "ohrabri i podrži" novu vladu, kazala je ona, dodajući: "Počeli smo naš interni rad na uvođenju sankcija pojedincima koji opstruiraju ovaj unutrašnji libijski proces".

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Michael Roth izjavio je kako "nema odluke o sankcijama danas" uprkos pozivu francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Marca Ayraulta prošlog četvrtka da se donese odluka o uvođenju sankcija. 

Libija je potonula u haos nakon svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moamera Gaddafija iz 2011. godine uz podršku NATO-a, što je omogućilo ekstremistima među kojima je i Islamska država, da ostvare pomake u naftom bogatoj zemlji.

Sporazumom postignutim uz posredovanje UN-a u prosincu predviđeno je formiranje nove vlade, ali su ga poslanici u Tobruku u početku odbili, samo da bi se kratko nakon toga predomislili.

Europski diplomacijski izvor nedavno je izjavio za AFP kako će sankcije EU - zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava - vjerovatno pogoditi Aguilu Saleha, predsjednika parlamenta sa sjedištem u Tobruku, plus Nuri Abu Sahmeina iz Generalnog narodnog kongresa sa sjedištem u Tripoliju i njegovog čelnika Khalifu Ghweila.

Europske i zapadne sile u više su navrata tvrdile kako će pomoći svakoj novoj vladi da se bavi sigurnošću i obnovom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije