BRUXELLES

EU odgađa standarde pokrivanja tržišnog rizika u knjigama banaka

Mairead McGuinness
18.06.2024.
u 20:50

Europska unija odgodit će standarde o pokrivanju tržišnih rizika u knjigama banaka za 2026. godinu, rekla je u utorak europska povjerenica Mairead McGuinness.

Države širom svijeta uvode u zakonodavstvo posljednju etapu globalnog sporazuma o kapitalu banaka Basel III koji bi trebao spriječiti reprizu financijske krize iz razdoblja od 2007. do 2009. godine i prebacivanje tereta spašavanja banaka na leđa poreznih obveznika.

EU je danas objavio da će odgoditi standarde o pokrivanju tržišnih rizika u knjigama banaka za godinu dana, do siječnja 2026. godine. Planirali su ih uvesti od iduće godine, u paketu s ostalim propisima.

Cilj je osigurati jednake uvjete za banke u EU i za njihove rivale u SAD-u, objašnjavaju u Bruxellesu.

Banke iz EU-a konkuriraju zajmodavcima iz SAD-a i drugih zemalja svijeta, nudeći međunarodnim kompanijama lepezu financijskih usluga, uključujući trgovanje.  

Postaje jasno da Sjedinjene Države neće uspjeti uvesti nove standarde do srpnja iduće godine, kao što su bile planirale, rekla je u utorak europska povjerenica za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

"U praksi, malo je vjerojatno da će se Baselski standardi početi primjenjivati ​​u SAD-u prije 1. siječnja 2026. godine, i to u najboljem scenariju", izjavila je McGuinness na konferenciji .

"Odgoda reforme za godinu dana jamči jednake uvjete za sve velike europske banke koje se natječu s drugim globalnim igračima. To nam daje vremena da vidimo što drugi rade", dodala je europska povjerenica.

Ostale izmjene trebale bi se početi primjenjivati prema planu, od početka iduće godine, poručila je McGuinness.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije