oglasili se

EU i SAD zabrinjava situacija na sjeveru Kosova

Kosovo
VALDRIN XHEMAJ/PIXSELL
28.12.2022.
u 19:10

SAD i EU u zajedničkom priopćenju navode da rade sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na pronalasku političkog rješenja.

Europska unija i Sjedinjene Države zabrinuti su zbog situacije na sjeveru Kosova i pozivaju suparničke strane na deeskalaciju napetosti, navodi se u zajedničkom priopćenju u srijedu.

SAD i EU u zajedničkom priopćenju navode da rade sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na pronalasku političkog rješenja. 

"Pozivamo sve na maksimalnu suzdržanost, hitno poduzimanje mjera za bezuvjetnu deeskalaciju situacije i suzdržanost od provokacija, prijetnji i zastrašivanja", priopćeno je. 

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji odbijaju priznati prištinsku vladu i neovisnost Kosova. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji, kao i službenog Beograda. 

Predstavnici Srba napustili su u studenom državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila kosovskima. 

Kosovo je u srijedu zatvorilo svoj najveći granični prijelaz sa Srbijom nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane u znak podrške kosovskim Srbima. 

Bivši policajac, kosovski Srbin, uhićen je 10. prosinca zbog napada na policajca. Njegovo uhićenje pokrenulo je nasilne prosvjede srpske manjine na Kosovu. Glasnogovornik suda rekao je u srijedu da će uhićenom policajcu biti određen kućni pritvor. 

Kosovo s većinski albanskim stanovništvom proglasilo je 2008. godine neovisnost od Srbije uz potporu Zapada, nakon rata od 1998. do 1999. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije