RAZLOG NEPOZNAT

Estonija protjerala ruske diplomate, Moskva: Odgovorit ćemo

26.05.2017.
u 21:00

Odnosi između Estonije i Rusije pogoršali su se nakon ruske aneksije Krima 2014. te sukoba na istoku Ukrajine

Estonsko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da su iz Estonije protjerana dvojica ruskih diplomata, ali nije navelo razloge, u vrijeme kada dvije zemlje prolaze kroz razdoblje vrlo zategnutih odnosa.

"Potvrđujemo da je Estonija protjerala dvojicu ruskih diplomata. Nećemo dati nikakav komentar o tome slučaju", rekla je za agenciju France presse Sandra Kamilova, glasnogovornica ministarstva. Po baltičkoj agenciji BNS, radi se o Dmitriju Kazenovu, generalnom konzulu u Narvi i konzulu Andreju Sugajevu.

Oko 90 posto od 60.000 stanovnika Narve, grada smještenog na samoj granici s Rusijom, ruskog je podrijetla.

U priopćenju ruska diplomacija odmah je osudila tu odluku kao "provokatorsku i proizvoljnu", dodajući da će ona dodatno zakomplicirati bilateralne odnose. Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će Moskva odgovoriti na taj potez.

"Izgleda da je netko želio dodatno otežati stanje na granici s Rusijom i poduprijeti mit o ruskoj prijetnji", kaže rusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da se radi o generalnom konzulu u Narvi i jednom zaposleniku tog generalnog konzulata.

Odnosi između Estonije i Rusije pogoršali su se nakon ruske aneksije Krima 2014. te sukoba na istoku Ukrajine. Estonija, Litva i Latvija ne gledaju blagonaklono na česte ruske vojne vježbe u blizini njihovih granica.
hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije