Masovni neredi

Eskalacija sukoba u SAD-u: Vojska u stanju pripravnosti u okolici Washingtona

03.06.2020.
u 08:20

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima.

Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve.

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu. "Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr. 

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.  Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Većina Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos. 

Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava. Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede, uključujući njih 40 posto koji to "snažno" ne odobravaju. 

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, piše Hina.

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?