izbori u rujnu

Erdogan pozvao Turke u Njemačkoj da glasaju protiv Merkel

18.08.2017.
u 15:38

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je njemačka kancelarka Angela Merkel neprijatelj Turske i pozvao je Turke u Njemačkoj da glasuju protiv nje i drugih velikih stranaka na rujanskim izborima.

To je najoštrija Erdoganova izjava protiv Merkel i njezinih Krišćanskih demokrata, i pokazuje širenje jaza između dva NATO saveznika i velikih trgovinskih partnera.

Odnosi Ankare i Berlina zategnuti su nakon prošlogodišnjeg propalog puča otkada su turske vlasti uhitile više od 50.000 ljudi i smijenile ili otpustile njih oko 150.000, što je naišlo na kritike Europe.

Erdogan, koji ima malo strpljenja za zapadne kritike, optužio je Njemačku za antitursko raspoloženje.

- Poručujem svim zemljacima u Njemačkoj: Krišćanski demokrati, SPD, Stranka zelenih, svi su oni neprijatelji Turske. Podržite one stranke koje nisu neprijatelji Turske - izjavio je Erdogan nakon podnevne molitve u  Istanbulu.

- Pozivam ih da ne glasuju za one stranke koje nisu zauzele takav agresivni stav koji ne poštuje Tursku, pozivam ih da daju lekciju tim strankama na glasačkim mjestima - izjavio je turski čelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?