NEVIĐENI SKANDAL

Erdogan njemačkoj medijskoj kući zaplijenio snimljeni intervju

Recep Tayyip Erdogan
07.09.2016.
u 10:43

Tursko ministarstvo mladih i sporta zaplijenilo je snimke intervjua s njihovim ministrom Akifom Çağatayem Kılıçem, netom po završetku intervjua, javlja DW.

Prema pisanju Deutsche Wellea, novinar Michel Friedman razgovor s Kılıçem obavio je u nedjelju, 5. rujna, u zgradi ministarstva u Ankari, a pitanja ovom ministarstvu poslao je unaprijed, prenosi Net.hr

Friedman je, među ostalim, Kılıça pitao o pokušaju državnog udara u srpnju, kao i o masovnim otkazima i uhićenjima koja su nakon njega uslijedila.

Novinar je postavljao pitanja i o medijskoj situaciji u Turskoj, kao i statusu žena u turskom društvu. Dotakao se i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te ministra zamolio da protumači nekoliko njegovih izjava.

Nakon završetka intervjua ministar je izašao iz sobe, a njegov glasnogovornik je rekao ekipi DW-a da intervju neće moći objaviti.

Kada su se pobunili, videomaterijal s intervjua su zaplijenili djelatnici ministarstva, koji su im pojasnili da zgradu neće moći napustiti sa snimkom.

Grubo kršenje medijskih sloboda

Tim povodom se oglasio i direktor Deutche Wellea Peter Limbourg. Rekao je da je ovaj incident dokaz grubog kršenja medijskih sloboda u Turskoj te da se ne može dogoditi da ministar pristane na intervju, a poslije ga zabrani jer mu se nisu svidjela pitanja.

“Ovo što mi doživljavamo predstavlja čin prisile turskog režima koji više ne prati vladavinu prava i nema nikakve veze s demokracijom”, rekao je on i dodao da će razmotriti legalne opcije za dobivanje videa.

Übeydullah Yener, glasnogovornik ministarstva, rekao je za tursku redakciju DW-a da nije postojala autorizacija intervjua.

“Pitanja koja su postavljena nisu bila ona koja su planirana. Friedman točno zna zašto se ovo dgodilo”, rekao je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije