''Križarska struktura je zajedno''

Erdogan: Križarska struktura Zapada je zajedno. Da je muslimanska država uradila ovo što je Izrael, već bi joj sudili

18.11.2023.
u 17:57

"Tko god kaže 'briga nas za Siriju, Irak, Karabah, Libiju, Bosnu i Al-Quds' zapravo namjerno ili nesvjesno koči veliki uspon Turske"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je pozvao Njemačku da poduzme korake za oslobađanje tisuća Palestinaca u izraelskim zatvorima. "Kao Njemačka, poduzmite korake da ih oslobodite. Mi ćemo se potruditi za one koje Hamas trenutno drži", rekao je Erdogan, obraćajući se danas na 62. generalnoj skupštini Nacionalne turske studentske unije. Erdogan je jučer boravio u jednodnevnoj službenoj posjeti Berlinu, gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. "Cijeli zapadni svijet i krstaška imperijalistička struktura su zajedno. Nažalost, to sam vidio tijekom moje posjete Njemačkoj, vidio sam to i kod predsjednika", rekao je Erdogan. Ponovio je da je Izrael teroristička država. "Izrael je teroristička država, Netanyahu je na odlasku", rekao je Erdogan. U jednom dijelu govora spomenuo je BiH. "Tko god kaže 'briga nas za Siriju, Irak, Karabah, Libiju, Bosnu i Al-Quds' zapravo namjerno ili nesvjesno koči veliki uspon Turske". Dalje je naveo da Izrael čini genocid i da će Turska to prijaviti. "Uputit ćemo pritužbe za genocid na relevantne instance s više od dvije tisuće odvjetnika. Ne možemo ovo nikako zanemariti, platit će cijenu za ovo", naveo je on pa je dodao da Izrael laže: "Izrael kroz mnoge laži pokušava legitimizirati svoju okupaciju. Izmišljenim izgovorima pokušavaju prikriti ratne zločine koje su počinili u Gazi. Da je muslimanska država počinila ratne zločine koje je počinio Izrael, sudski proces bi odmah bio pokrenut po službenoj dužnosti", naveo je on. Erdogan je istaknuo da je hitan prekid vatre u Gazi ključan. "Naš cilj prekidom vatre je trajni mir. Tražit ćemo nadoknadu od Izraela za nanesenu štetu", zaključio je predsjednik Turske. Hamas je napao dijelove Izraela 7. listopada i odveli izraelske taoce u enklavu. Izrael je nakon toga nastavio svoje zračne i kopnene napade na Gazu, ubivši najmanje 12.000 Palestinaca. Službeni broj mrtvih u Izraelu iznosi oko 1.200. Tisuće zgrada uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene. U međuvremenu, Izrael drži tisuće palestinskih zatvorenika u administrativnom pritvoru, bez prava na suđenje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?