Miro Skalicki

Energetski stručnjak: Europa treba ruski plin

plin
28.04.2022.
u 08:25

- Ako pogledamo Sjeverni tok 2, ulagalo se zapravo u još dodatne količine plina koje su trebale dolaziti iz Rusije u Europu. Isto je tako i s rafinerijama, rekao je Skalicki

Plina ima i on kao takav nije problem. Dobavni pravci su tu, nisu ni u potpunosti iskorišteni, ako govorimo o dobavnim pravcima iz Rusije prema Europi. Činjenica je da Europa i Hrvatska trebaju ruski plin, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a energetski stručnjak Miro Skalicki, govoreći o ekonomskom aspektu opskrbe plinom.

Što se tiče političkog aspekta, rekao je, on je puno kompliciraniji u ovakvim situacijama jer svaka neodmjerena riječ ili neodmjereni potez mogu izazvati probleme.

Danas je bilo riječi o prekidu opskrbe ruskim plinom Poljskoj i Bugarskoj, kasnije u došle informacije da je Poljska ipak počela dobivati plin, pa da je opet obustavljena isporuka. Skalicki smatra da je riječ o ispitivanju snaga i gledanje tko što može napraviti. Nada se da će ostati samo na najavama, no nikad se ne zna - neodmjerene izjave i inzistiranje na nekim stvarima može dovesti do toga da Rusija smanji isporuke plina Europi.

EU je vrlo ogorčena, Ursula von der Leyen je rekla da se radi na dobavnim pravcima, Skalicki je rekao da ako je Europa desetljećima gradila svoju ovisnost o ruskim energentima, sada je teško to promijeniti i nije mudro ići iz jednog ekstrema u drugi.

- Ako pogledamo Sjeverni tok 2, ulagalo se zapravo u još dodatne količine plina koje su trebale dolaziti iz Rusije u Europu. Isto je tako i s rafinerijama, dodao je.

Druga krajnost je, smatra, izjave kako nam ne treba ruski plin.

- Europa treba smanjiti ovisnost o ruskim energentima, ali definitivno ih ne smije ukinuti, jer je to najprirodniji izvor energenata za Europu, rekao je.

- Vjerojatno ćemo se prikloniti onome što će napraviti većina zemalja, ali vrlo brzo će neke zemlje morati plaćati plin. Toplo se nadam da problema neće biti i da će plin nastaviti dolaziti, rekao je Skalicki odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska ostati dosljedna, poštivati sankcije i ne plaćati u rubljima.

Skalicki je komentirao Vladinu najavu da se zakupci moraju odlučiti do kraja tjedna hoće li puniti svoje kapacitete.

- Mislim da je to mudra odluka. U ovakvoj kriznoj situaciji, država mora preuzeti neke odluke u svoje ruke. Moguće je da će dio zakupaca odlučiti prepustiti svoje kapacitete. Okoli i podzemno skladište nisu neke ogromne količine koje mogu Hrvatsku spašavati tijekom zimskog perioda. Prema tome, plinsko skladište treba napuniti, trebamo dočekati jesen i zimu s punim skladištem, no ono se većinom koristi u vršnim potrošnjama i kada je potrošnja najveća za vrlo hladnih dana, objasnio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije