NUVAXOVID

EMA traži da ovo cjepivo protiv covida nosi upozorenje o srčanim nuspojavama

cjepivo
Sanjin Strukic/Pixsell
03.08.2022.
u 20:17

Riječ je o miokarditisu i perikarditisu, dvama stanjima koja bi na temelju malog broja prijavljenih slučajeva trebala biti navedena kao nove nuspojave cjepiva farmaceutskog naziva Nuvaxovid, objavila je u srijedu EMA

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučuje da cjepivo protiv covida Nuvaxovid, američke biotehnološke tvrtke Novavax i najvećega svjetskog proizvođača cjepiva, indijskog Serum Instituta, nosi upozorenje koje se odnosi na mogući nastanak upalnih srčanih stanja.

Riječ je o miokarditisu i perikarditisu, dvama stanjima koja bi na temelju malog broja prijavljenih slučajeva trebala biti navedena kao nove nuspojave cjepiva farmaceutskog naziva Nuvaxovid, objavila je u srijedu EMA. Agencija je od američkog proizvođača lijekova zatražila da dostavi i dodatne podatke o riziku od pojave ovih nuspojava.

Prošli  je mjesec EMA evidentirala teže alergijske reakcije u cijepljenih pojedinaca, koji su prijavljeni kao potencijalna nuspojava cjepiva. Novavaxovo proteinsko cjepivo u kliničkim je istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i u Meksiku pokazalo učinkovitost od 90 posto.

Riječ je o proteinskom cjepivu izrađenom starijom tehnologijom, koja se već godinama koristi za proizvodnju ostalih vrsta cjepiva.  Novavax se nadao da će ljudi koji su bili neskloni cijepiti se Pfizerovim i Moderninim cjepivom, utemeljenom na revolucionarnoj tehnologiji glasničke RNK (mRNA) dati prednost njihovu cjepivu jer se oslanja na tehnologiju koja se desetljećima koristi u borbi protiv raznih zaraznih bolesti, poput primjerice hepatitisa B i gripe.

No po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Europi je dosad, od lansiranja Nuvaxovida u prosincu prošle godine dano samo oko 250.000 doza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije