Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

EMA: Cjepivo AstraZeneca je sigurno i učinkovito

Europska medicinska agencija razmotrila je dostupne podatke koji se odnose na tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja
18. ožujka 2021. u 17:25 0 komentara 156 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Europska medicinska agencija (EMA) razmotrila je dostupne podatke koji se odnose na tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja cjepivom protiv koronavirusa britansko-švedske tvrtke AstraZenece te donijela zaključak da je cjepivo sigurno i učinkovito i nema povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka. 

- Došli smo do jasnog znanstvenog zaključka: ovo je sigurno i učinkovito cjepivo. Cjepivo nije povezano s povećanim rizikom od tromboemboličkog incidenta. Preporuka je da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrenut ćemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima - - rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke, ističući da su stručnjaci EMA-e sve dokaze detaljno proučili.

- Prednosti koje donosi cjepivo i dalje su daleko veće nego što su rizici. Utvrđeno je da učestalost pojavljivanja poremećaja zgrušavanja krvi nije veća od uobičajene u populaciji. PRAC će nastaviti prikupljati podatke o rijetkim slučajevima tromboze i trombocitopenije - kazala je dr. Sabine Strauss.

S obzirom da ipak nemaju dovoljno čvrste dokaze da sa sigurnošću mogu odbaciti mogućnost pojave ovakvih rijetkih komplikacija, pozvali su da se pažljivije prate sve nuspojave. 

- Postoje neki neuobičajeni slučajevi. Vidjeli smo ugruške u nekim krvnim žilama, što se povezuje s trombocitopenijom. No trenutno nemamo dovoljno dokaza da bismo sa sigurnošću rekli je li to povezano s cjepivom ili ne. Istraga se nastavlja - kazala je Strauss. 
Odgovarajući na novinarsko pitanje koji su mogući uzroci zabilježenih tromboemboličkih incidenata, Strauss je rekla da razmatraju više mogućih hipoteza, a jedan od mogućih uzroka je i Covid i postcovid sindrom. Ističe da je važno dodatno upozoriti osobe koje se cijepe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.