ZASTRAŠUJUĆI DETALJI

Ekskluzivna ispovijest putnice iz Hamburga: 'Čula sam pucnjavu, satima smo čekali u avionu...'

05.11.2023.
u 16:37

Zbog naoružanog muškarca koji je autom probio zaštitnu ogradu aerodroma putnici su satima čekali u avionima: 'Po nas su došli specijalci. Bilo je strašno, hodali smo otvorenim poljem nismo znali gdje je' 

Čula sam pucnjavu, ali u tom trenutku nisam znala što se događa pa o tome nisam previše razmišljala. Ukrcala sam se u avion za Beč koji je trebao poletjeti u 20 sati. Taman smo se pripremali za polijetanje, kad se avion zaustavio. Pilot je rekao da moramo stati zbog sigurnosnih problema na aerodromu, rekla je Austrijanka Alina Tuider (32) opisujući dramu u zračnoj luci u Hamburgu. Naime, u subotu oko 20 sati naoružani muškarac (35) iz Turske autom marke Audi bez registracija probio je ogradu zračne luke. Više puta je pucao u zrak, a sa sobom u autu je kao taoca uzeo četverogodišnju kćer, koju je oteo od majke i želio odvesti u Tursku. Policija je, uz pomoć turskog prevoditelja, s rastrojenim čovjekom pregovarala cijelu noć. Talačka kriza je okončana u nedjelju oko 14.40 sati, kad se Turčin napokon predao policiji. Tamošnja policija je izvijestila da je djevojčica dobro.

- Nismo znali što se događa, posada nam nije ništa govorila, a onda su počele pristizati informacije iz medija. Kad smo ugledali jureće policijske automobile stotinjak metara od našeg aviona, shvatili smo ozbiljnost situacije. Nakon sat vremena čekanja pilot nam je rekao da će morati pomaknuti avion na drugu lokaciju iz sigurnosnih razloga. Na drugoj strani aerodroma u avionu smo proveli još dva sata - rekla je Alina, piše 24 sata.

Putnici koji su se u trenutku incidenta nalazili u avionu ili zračnoj luci su evakuirani, a svi letovi iz i u Hamburg su otkazani. Time je pogođeno više od 3200 ljudi.

Alina navodi da je u njezinu avionu bilo više od 200 putnika. Bilo je puno starijih ljudi, invalida, ali i male djece u dobi od tri do osam godina, koja su nakon nekoliko sati čekanja zaspala majkama u naručju.

 

- Ubrzo smo počeli osjećati nelagodu, u početku smo bili živčani jer moramo čekati, a što je vrijeme više prolazilo putnici su postajali sve tiši. Sve nas je bilo strah zbog manjka informacija i komunikacije. Bili smo umorni, gladni i žedni. Posada nam je donijela malu čašu vode i kockicu čokolade - dodaje Alina, čiji avion je uspješno evakuiran oko 1 ujutro.

Dodaje kako muškarca nije vidjela, ali je kasnije čula da se autom parkirao ispred aviona Turkish Airlines kompanije. Naoružani čovjek je zahtijevao da se s njim razgovara isključivo na turskom. Majka djevojčice, koja je alarmirala policiju prije incidenta, također je stigla u zračnu luku, gdje je dobila psihološku pomoć. 

- Vani je bio mrkli mrak, jako je padala kiša. Kroz prozor smo vidjeli teško naoružane specijalce kako prilaze našem avionu. Saznali smo da napokon počinje evakuacija. Posada nam je rekla da svu prtljagu ostavimo u avionu. Prvo smo čekali 10-ak minuta da svi izađu iz aviona, a onda su policijskim kombijima prevezli majke s djecom, starije ljude i invalide, a mi ostali smo otvorenim poljem u pratnji policije hodali sljedećih 10-ak minuta do mjesta za evakuirane - opisala je Alina dodajući kako je bila izrazito nesigurna dok je hodala do odredišta.

Napominje da su sva svjetla bila isključena i da je imala osjećaj da naoružani čovjek može biti bilo gdje. Iznad njih je preletavao helikopter, a oko njih su bili naoružani specijalci.

- Pretpostavljam da je taj čovjek bio dosta udaljen od nas, ali taj osjećaj nesigurnosti i nezaštićenosti jednostavno stvara tjeskobu - dodala je Alina. 

Policija je putnike dovela do malog mračnog hodnika uz glavnu zgradu aerodroma. Svjetla na cijelom aerodromu bila su isključena. Zatim je policija prevezla putnike do hotela u blizini aerodroma.

- Mi smo zadnji došli. Tamo je već bilo jako puno ljudi. Nitko nije znao što dalje i hoćemo li negdje biti smješteni. Veliki problem je bio što nije bilo hrane, a kako je već bilo jako kasno, nismo imali gdje kupiti bilo što za pojesti. Neke aviokompanije su se dobro pobrinule za svoje putnike te su im osigurale smještaj i prijevoz, dok moja nije napravila ništa. Sama sam naručila taksi i otišla u hotel - zaključila je Alina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije