zaštita okoliša

Ekološki aktivisti tuže Norvešku zbog izdavanja licenci za traženje nafte

14.11.2017.
u 18:59

Grupe aktivista za zaštitu okoliša tuže Norvešku zbog izdavanja licenci za traženje nafte unatoč tome što je ta zemlja potpisala Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Oni preispituju izdavanje deset licenci izdanih prošle godine za traženje nafte u Barencovom moru iznad Arktičkog kruga, izvještava BBC.

Iz Greenpeace-a su kazali da su globalne energetske kompanije već pronašle više nafte i plina nego što se svijet može sigurno sagorjeti.

Norveške vlasti negiraju da su prekršile ustavnu obvezu da čuvaju okolinu za buduće generacije.

Iz Greenpeace-a, kojem su se u ovoj tužbi priključile organizacije Nature i Youth, smatraju da izdavanje licenci, prvih koje su izdane u posljednjih 20 godina, predstavlja kršenje Pariškog sporazuma i norveškog ustava.

Oni optužuju Norvešku za kršenje odjeljka državnog ustava, izmijenjenog 2014. godine, kojim se jamči pravo na zdrav okoliš.

Truls Gulowsen, direktor Greenpeace-a u Norveškoj, za BBC je kazao da svijet ne može sigurno iskoristiti svu naftu i plin koji je već pronađen, te da je pogrešno tražiti još.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije