OTKAKO SU SE UKLJUČILI RUSI

Džihadisti gube sve više teritorija

džihadisti
31.01.2016.
u 18:27

Jedan od glavnih ciljeva pregovora u Ženevi, osim prestanka rata i dostave humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu - jest i slamanje terorističkih organizacija, ponajprije tzv. Islamske države. Otkako su se u sukob uključili Rusi - džihadisti gube sve više teritorija. Njihovi porazi još su učestaliji u susjednom Iraku, prenosi Prvi.tv

Iračka vojska potpomognuta američkim tzv. "savjetnicima" - provodi završne operacije oko Ramadija, glavnog grada sunitske provincije Anbar - zapadno od Bagdada.

Ramadi će u idućih nekoliko dana biti potpuno oslobođen i očišćen od pripadnika tzv. Islamske države. Čekamo zapovijed našeg stožera. Oni će odlučiti koja je naša sljedeća zadaća, kaže general bojnik Ismail Almahalawi, zapovjednik operacija.

Sada su na redu gradovi Falluja i Hetta, također blizu Bagdada. Udaramo na preostala skrovišta terorista. Uspješno napredujemo, uništit ćemo tzv. Islamsku državu, uvjeren je general Mahdi Abas, zapovjednik specijalnih iračkih postrojbi.

Nakon pada Ramadija u svibnju prošle godine - Amerika je odlučila promijeniti strategiju u borbi protiv tzv. Islamske države. Osim zračnih udara, počela je obučavati iračke specijalce izravno na terenu i nadgledati operacije. Do sada su obučili oko 20 tisuća pripadnika iračkih sigurnosnih snaga, to uključuje i sunitske plemenske borce. Sada pripremaju snage za Mosul, piše HRT.

Mosul je drugi najveći irački grad. Ako ga oslobode, bit će to najteži udarac tzv. Islamskoj državi i stvorit će uvjete da se slomi i u Siriji. I ondje gube teritorij, no zbog kaosa - i dalje imaju snažna uporišta.

U međuvremenu - tzv. Islamska država objavila je novu snimku na kojoj pogubljuju petoricu zatočenika. Jedan od džihadista na francuskom prijeti napadima zbog kojih će se, kaže - zaboraviti na 11. rujna i Pariz. Mediji su ga već prozvali Jihadi Jacques.

A džihadisti tzv. Islamske države preuzeli su odgovornost za tri eksplozije u glavnom sirijskom gradu, Damasku. Poginulo je najmanje 45 ljudi, 110 je ranjeno u napadima na četvrt gdje se nalazi jedno od najvažnijih šijitskih svetišta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?