'SAVEZ JE ZABRINUT

Dužnosnik NATO-a: Bjelorusija bi mogla napasti Ukrajinu i primiti rusko nuklearno oružje

Reuters/Pixsell
21.03.2022.
u 19:27

Ustvrdio je da je rat u Ukrajini na "rubu mrtve točke", odnosno da ukrajinske snage sprječavaju Rusiju u napretku, a Rusi ne odustaju

Bjelorusija, bliski ruski saveznik, uskoro bi mogla napasti Ukrajinu i sprema se potencijalno dopustiti Rusiji da postavi nuklearno oružje na bjelorusko tlo, izjavio je visoki obavještajni dužnosnik NATO-a. Dužnosnik je, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao da je savez zabrinut da bi se bjeloruske trupe mogle pridružiti borbi u Ukrajini, prenosi The Guardian. 

- Bjeloruska vlada priprema uvjete kako bi opravdala bjelorusku ofenzivu na Ukrajinu i skoro raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji - rekao je. 

Ukrajinski dužnosnici javno su upozoravali da bi se Bjelorusija mogla pridružiti ratu. Dok je Bjelorusija dopustila ruskim postrojbama da koriste svoj teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih operacija, NATO nije vidio nikakve čvrste dokaze da su bjeloruske trupe izravno sudjelovale u ratu u Ukrajini, rekao je dužnosnik.

- Ne kažem vam da će sutra tamo staviti nuklearno oružje. Ono što mislim je da su poduzeli političke korake kako bi sada mogli primiti nuklearno oružje ako se donese takva odluka - dodaje.  Ustvrdio je da je rat u Ukrajini na "rubu mrtve točke", odnosno da ukrajinske snage sprječavaju Rusiju u napretku, a Rusi ne odustaju. 

- Realnost je da niti jedna strana nema superiornost nad drugom - navodi. 

Unatoč tome što nije napravio značajan napredak u posljednja dva tjedna, čini se da Putin ne želi priznati neuspjeh, smatra dužnosnik.

Kao problem "zastoja" navodi dugotrajne borbe s puno gubitaka.  - Nijedna strana ovdje ne može pobijediti. Nijedna strana neće kapitulirati - zaključuje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije