BRUXELLES

Države članice EU bore sa da postignu konsenzus o limitiranju cijena ruskog plina

plin
09.09.2022.
u 20:43

Države članice Europske unije u petak su se raspravljale da postignu puni konsenzus o načinima zaštite svog stanovništva od dramatičnog rasta cijena energije koji prijeti da gurne milijune ljudi u hladnoću i siromaštvo tijekom zime dok Rusija ograničava dotok prirodnog plina.

Dok napetosti s Moskvom rastu oko rata u Ukrajini, ministri energetike 27 država članica EU nisu mogli premostiti razlike oko toga hoće li i kako uvesti ograničenje cijena ruskog prirodnog plina, jer uvijek skeptična Mađarska odbija da pristane na limite cijena, tvrdeći da će to biti protivno njenim interesima u opskrbi energentima.

Druge zemlje nisu suglasne bi lu se limitiranje cijena odnosilo samo na Rusiju ili i na ostale proizvođače također.

- To ukazuje da je riječ o teškom pitanju, i da (Europska) komisija ima drugačiji cilj – izjavila je Agata Loskot-Strachota, visoka analitičarka energetske politike u Centru za istočne studije u Varšavi.

- Iako je većina članica EU najviše zainteresirana za sniženje cijena i dobijanje dovoljnih količina plina, Komisija namjerava limitirati ruske profite, i ja mislim, da povrati kontrolu nad situacijom s europskim tržištem plina – kazala je ona, prenosi AP.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?