NIKAD IM SE TO NIJE DOGODILO

Dramatičan kolaps cijene nafte u Americi: Cijena po barelu prvi put u povijesti pala ispod 0

20.04.2020.
u 21:11

U Sjedinjenim Američkim Državama u ovim trenucima događa se potpuni kolaps cijene nafte, koja se u trenucima pisanja ovog teksta trži po cijeni ispod nula američkih dolara po barelu.

To u prijevodu znači da proizvođači nafte u Americi plaćaju kupcima da kupe naftu na trištu s rokovima isporuke u svibnju. I to se događa prvi put u povijesti trgovanja američkom naftom. Kolaps cijene američke nafte posljednja je u nizu naznaka stvarne dubine krize u koju je svijet upao zbog globalne pandemije novog koronavirusa, koji se pojavio i proširio iz Kine. 

 

Grafički prikaz nevjerojatnog slobodnog pada cijene nafte u Americi

Razlog današnjeg dramatičnog pada na američkom tržištu nafte leži i u tehnikalijama, pišu svjetski mediji specijalizirani za praćenje tržišta. U utorak, naime, ističe rok za sklapanje ugovora za kupnju nafte s rokom isporuke u svibnju, pa i taj rok doprinosi paničnom traženju kupaca. Ali i mjere zatvaranja američkih saveznih država pred koronavirusom doprinijele su dramatičnom padu potrošnje naftnih derivata u Americi. Povijesno rekordan porast novih nezaposlenih znači da sve manje Amerikanaca sjeda u svoje automobile. Na međunarodnom tržištu, cijena sirove nafte Brend ne bilježi tako dramatičan pad i u trenucima pisanja ovog teksta iznosi 25 američkih dolara po barelu, što je dnevni gubitak od oko 9 posto. Barel je 158,98 litara. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije