AKCIJA OTKRIVANJA

Dragocjeno otkriće: Na Malom Lošinju pronađena ličinka plemenite periske

Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI
20.10.2021.
u 10:38

Podsjetimo, masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine.

Živa ličinka plemenite periske prije nekoliko je dana pronađena u uvali Artatore na Malom Lošinju. Otkrivena je, naime, tijekom istraživanja koje vodi Hrvatski veterinarski institut u suradnji s udrugom Plavi svijet i tamošnjom specijalnom policijom, a velika je to vijest za Hrvatsku, posebice nakon masovnog pomora ovih školjkaša na Sredozemlju. Dakle, svako je novo otkriće, pogotovo mladih jedinki, iznimno dragocjeno.

Mala je periska pronađena pri pregledavanju kolektora namijenjenih prikupljanju ličinki periske.

- U svibnju smo postavili mreže u ovoj uvali nadajući se da će morske struje na njih nanijeti ličinke periske. Sada te kolektore vadimo iz mora kako bismo ih pregledali te mladim periskama omogućili razvoj u kontroliranim uvjetima. Kad odrastu, vraćat ćemo ih u more - kazao je dr. sc. Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a.

U sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu institucije su u hrvatskom dijelu Jadrana potvrdile otkriće 18 živih jedinki plemenite periske. Budući da je ličinku periske na kolektoru u uvali Artatore prva uočila Lucia Cordoba Lopez, biologinja iz Sevilje, mladoj je periski dano ime Luce.

- Periska Luce otkrivena je kasno poslijepodne, a kako bi sigurno i što brže stigla u Aquarium Pulu, u trenu se povezao lanac ljudi spremnih pomoći joj. Bez brzog, pažljivo izvedenog i koordiniranog transfera iz mora u akvarij mlada periska ne bi preživjela. Iz Aquariuma smo dobili jasan protokol pripreme mlade ličinke za put. Smjestili smo je u specijalni kontejner sa sedimentom s mjesta gdje je pronađena, te morskom vodom postojane temperature - ispričala je Angela Bradarić, tehnička suradnica u istraživačkom timu HVI-a. U tom je timu uz nju i Mihaljevića i dr. sc. Miroslav Benić.

Budući da je spremnik s periskom trebalo promptno prebaciti na kopno, dragocjeni su teret preuzeli djelatnici Jadrolinijina trajekta Porozina – Brestova. Prvi časnik Atila Gršković obećao je brinuti se o jedinstvenom gostu na komandnom mostu. U Brestovi je perisku predao Zoranu Mičiću koji ju je odvezao u Aquarium Pulu.

- Juvenilna periska smještena je u karantenski odjel Aquariuma Pula. Održavanje juvenilnih periski u karantenskim uvjetima zahtijeva strogo kontrolirane uvjete, UV tretiranu i filtriranu morsku vodu te određenu količinu žive hrane - različitih vrsta fitoplanktona. Aquarium Pula jedina je institucija u Hrvatskoj zadužena za održavanje mladih i odraslih jedinki periske u kontroliranim (ex-situ) uvjetima - rekla je biologinja Matea Stankić iz Aquariuma Pula.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Podsjetimo, masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine. Masovno uginuće periski prouzročio je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije