TV ZVIJEZDA ZA BIJELU KUĆU

'Dosta nam je Twitter Trumpa, želimo Oprah'

Reuters/PIXSELL
10.01.2018.
u 21:52

Oprah Winfrey na Zlatnom globusu održala dramatičan politički govor, mnogi je već sada vide kao predsjednicu

Oprah Winfrey (63), velika američka TV zvijezda, na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju dobila je nagradu Cecil B. DeMille za izniman doprinos zabavnoj industriji. Bila je to za nju još jedna prilika da istakne svoju elokvenciju, a to je i učinila sasvim u duhu vremena. Odjevena također u crno, kao i većina ženskih zvijezda te večeri, dajući time podršku sada već pokretu protiv seksualnog iskorištavanja koji je nastao nakon afere s Harveyem Weinsteinom. 

Podrška životnog partnera 

Učinila je to na dramatičan način spominjući u govoru primjer Recey Taylor, crnkinje koju su prije više od 70 godina silovala šestorica bijelaca, nakon čega je policija ignorirala njezinu prijavu te je zločin ostao nekažnjen. Gospođa Taylor preminula je prije desetak dana, a Oprah je u strastvenom govoru naglasila kako je vrijeme isteklo za sve one zbog kojih su zlostavljane i Recey Taylor i Oprina majka, a onda i sve one žene koje sada istupaju. Jasno da je govor izazvao ovacije u dvorani, no dogodilo se i nešto što ni Oprah nije očekivala. Ili možda jest. Naime, na društvenim mrežama ljudi su još dok je njezin govor trajao počeli agitirati za kandidaturu Oprah Winfrey ni manje ni više nego za – predsjednicu Amerike! Analitičari ocjenjuju njezin govor nepogrešivo točnim, baš kao da je dio kakve predizborne kampanje, a k tome još i nečim što je praktično pretvoreno u politički događaj. Podsjeća se i na neke prijašnje Oprine izjave, izrečene navodno i u šali, kako televizijsku osobnost ne vidi u političkoj fotelji, no da se vremena mijenjaju. Pa onda i na izjave njezina životnog partnera Stedmana Grahama kako bi ona “apsolutno donijela takvu odluku” za izbore 2020. I na kraju, sam je Donald Trump, kada su ga 1999. godine, u vrijeme kada je već razmišljao o kandidaturi, pitali koga bi za potpredsjednika, kazao – Oprah Winfrey. 

Demokrati bez kandidata

Pragmatičniji analitičari odbacuju tu mogućnost kao zanimljivu šalu, unatoč tome što je ideja brzo uhvatila maha. To se tumači činjenicom da demokrati u ovom trenutku nemaju kandidata koji može ujediniti manjine, radnike i žene u efikasno biračko tijelo, koje će opet donijeti pobjedu na izborima. Široka Oprina popularnost to bi mogla biti, no odmah se postavlja pitanje što će biti nakon te eventualne pobjede. Jer, kao što ni Donald Trump nema političkog iskustva, tako ga nema ni Oprah Winfrey, koja je radila u Obaminoj kampanji, pa prema tome nema neke logike u tome da se jedno neiskustvo mijenja drugim. No, po reakcijama nakon njezina govora jasno se može zaključiti da je javnost umorna i da joj treba predah od gotovo svakodnevnih šokova koji dolaze s Trumpova Twittera ili iz Bijele kuće. Čini se da su šokovi toliki da bi američka javnost prihvatila za predsjednicu i televizijsku voditeljicu. A to što se ta voditeljica zove Oprah Winfrey samo je olakotna okolnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije