Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Dosta je, i EU mora zaustaviti migrante

Migrantsko je pitanje problem za centriste, složili su se Blair, Clinton i Renzi
24. studenoga 2018. u 13:49 0 komentara 277 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

“Mislim da Europa mora smanjiti migraciju jer je to potpalilo iskru. Divim se velikodušnosti njemačke kancelarke Angele Merkel, ali mislim da je pošteno kazati da je Europa svoj dio odradila i mora poslati jasnu poruku: ‘Nećemo više moći biti utočište izbjeglicama i davati im podršku.’ Jer ako ne riješimo migrantski problem, nastavit će zamućivati političke vode.” 

Intervju centrista

Ovo nisu riječi nekog od europskih populista, nego bivše američke ministrice vanjskih poslova Hillary Clinton, poznate po liberalnim stavovima, koje je izrekla u intervjuu britanskim dnevnim novinama Guardian. Ona smatra da Europa mora smanjiti migraciju upravo zbog rasta desnog populizma na Starom kontinentu.

Clinton je, zajedno s još dvoje poznatih političara s lijevog centra, bivšim britanskim i talijanskim premijerima, Tonyjem Blairom i Matteom Renzijem, dala intervju britanskim novinama, a sve su se troje složili: migrantsko je pitanje postalo je velik problem za centrističke pozicije.

– Morate se pozabaviti legitimnim problemima ljudi i odgovoriti na njih, što znači da danas u Europi ne možete izaći na izbore ako nemate snažnu poziciju u vezi s imigracijom jer ona ljude zabrinjava. Morate odgovoriti na te probleme, a ako to ne napravite, ostavit ćete širok prostor na kojem populisti mogu marširati – govori Blair, na tragu stavova kandidatkinje za američkog predsjednika 2016. godine.

Clinton se zatim zauzela da se oni koji oponiraju europskoj desnici ne smiju odreći pitanja rase i identiteta jer su to bila neka od ključnih pitanja na kojima je ona izgubila izbore 2016. godine. 

Zatim je optužila Trumpa da je profitirao upravo na manipuliranju tim pitanjima.

– Trenutačna administracija koristila se imigracijom u političke svrhe i kao simbolom iskvarene vlade, napada na naslijeđe, identitet, nacionalno jedinstvo – rekla je Clinton.

Kao još jedan primjer bivša ministrica vanjskih poslova SAD-a navela je i Brexit, koji se “velikim dijelom ticao imigracije”.

Trump: Zatvoriti granicu

A da je administracija Donalda Trumpa usmjerena na migrantska pitanja, svjedoči i upozorenje predsjednika da bi, ako se ne osigura više novca za zid između Meksika i SAD-a, moglo doći do blokade vlade.

– Može li se dogoditi blokada? Svakako da, zbog sigurnosti na granici, čega je dio i zid – rekao je Trump novinarima.

Trenutačno je jedno od gorućih pitanja u SAD-u karavana srednjoameričkih migranata koja već nekoliko tjedana hoda Meksikom prema američkoj granici kako bi ušla u tu zemlju. Trenutačno se velika grupa njih nalazi na granici i čeka mogućnost da je prijeđe.

Zato je Trump rekao da će vojsci dati dopuštenje za upotrebu oružja na granici bude li potrebno. Ta bi se granica, nastavio je Trump, mogla čak i potpuno zatvoriti ako se izgubi kontrola i ugroze američki životi. Nema sumnje da su u SAD-u i EU migracije postale središnja politička tema. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.