Rekordan broj kandidata

Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Donald Trump
Reuters
02.03.2016.
u 20:10

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir ove je godine primio rekordnih 376 nominacija za tu prestižnu nagradu. Dosadašnji rekord postavljen je 2014. kad je bilo 278 nominiranih kandidata.

-Lijepo je vidjeti što je ih toliko mnogo iskoristilo svoje pravo da se nominiraju- rekao je tajnik norveškog odbora Olav Njolstad. 

Ove je godine nominirano 228 pojedinaca i 148 organizacija. Među njima su američki zviždač Edward Snowden, stanovnici grčkog otoka Lezbosa i talijanske Lampeduse koji pomažu migrantima, kongoanski liječnik Denis Mukwege koji liječi žrtve silovanja u njegovoj ratom opustošenoj zemlji, papa Franjo i njemačka kancelarka Angela Merkel.  Među nominiranima se katkad nađe i poneko čudno ime, pa je tako netko ove godine predložio i Donalda Trumpa. 

Pravo da nominiraju kandidate imaju parlamentarni zastupnici i vlade, prošli dobitnici nagrade, članovi Međunarodnog suda pravde, svjetske akademske zajednice, kao i aktualni i prijašnji članovi odbora za dodjelu. Dobitnik se proglašava u listopadu. Lani je to bio tuniški nacionalni mirovni kvartet. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije